Așa cum s-a preconizat, probleme create de coronavirus nu vor dispărea prea ușor. Chiar dacă amploarea crizei a mai scăzut în ultimele luni, s-ar putea spune că această criză a fost depășită abia peste doi ani. Cel puțin asta anticipează Soumya Swaminathan, șefa cercetătorilor de la Organizația Mondială a Sănătății. Ea a spus că vaccinurile contra coronavirusului vor putea să ajungă la toată lumea, asta însemnând aproximativ 170 de țări aflate pe lista de așteptate, abia la finalul anului viitor.

„Modul în care oamenii își imaginează că în ianuarie vom avea vaccinuri pentru întreaga lume și lucrurile vor începe să revină la normal – nu așa funcționează.

Avem nevoie ca 60% până la 70% din populație să dezvolte imunitate înainte să vedem o reducere dramatică a transmiterii acestui virus. De asemenea, nu știm cât timp vor proteja aceste vaccinuri – acesta este celălalt semn de întrebare: cât durează imunitatea?”, a declarat reprezentanta de la OMS.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, seful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, afirma că omenirea se va mai confrunta și cu alte pandemii. „După Covid-19 vor urma și alte boli grave, poate mult mai periculoase decât trăim în prezent, iar statele lumii și autoritățile care le conduc au datoria să ia de pe acum măsuri de protecție. Aceasta nu va fi ultima pandemie”, spunea oficialul organizației.

La începutul verii, cei de la OMS au anunțat că bolnavi asimptomatici pot să transmită virusul în cazuri extrem de rare. „Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice.” Afirmația fusese făcută de doctorul Maria Van Kerkhove. La scurt timp, declarațiile au fost anulate.

„Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor Organizației Mondiale a Sănătății”, explica doctorul Maria Van Kerkhove a doua zi, retractând afirmațiile.