Omenirea este în pragul unei crize alimentare. De 7 ani nu au mai fost asemenea creșteri de prețuri

Omenirea este în pragul unei crize alimentare. De 7 ani nu au mai fost asemenea creșteri de prețuri

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din iulie 2014, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Ne așteaptă o criză alimentară? Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în ianuarie, pentru a opta lună consecutivă, transmite Reuters, citată de Agerpres. Indicele a ajuns la cel mai ridicat nivel din iulie 2014, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index. Acesta măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 113,3 puncte, de la o valoare de 108,6 puncte în decembrie. Este o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 107,5 puncte.

Ne așteaptă o criză alimentară? Au scăzut semnificativ stocurile de cereale

Recoltele de cereale pe plan global rămân în grafic pentru a atinge un nivel anual record în 2020, a informat FAO. Organizația avertizează asupra scăderii semnificative a stocurilor de cereale şi a cererii de import neaşteptat de mari din China.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ianuarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 7,1%, după ce preţul porumbului pe pieţele internaţionale a urcat cu 11,2%. Creșterea prețului la porumb se datorează achiziţiilor semnificative din China şi producţiei mai scăzute în SUA. Preţul grâului a urcat cu 6,8% în ianuarie, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, anunţată de oficialii de la Moscova.

Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu 8,1%. Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,8%, la cel mai ridicat nivel din mai 2012, în urma producţiei mai scăzute de ulei de palmier în Indonezia şi Malaezia. Preţurile la lactate au urcat cu 1,6% în ianuarie. Preţul cărnii a urcat cu 1%, în urma majorării importurilor de carne de pasăre din Brazilia. În plus, gripa aviară a afectat exporturile din unele state europene.

Conform noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în 2020 va fi de 2,744 miliarde tone. Estimarea anterioară a forurilor competente era de 2,742 miliarde tone.