Omenirea, amenințată de pandemii și mai mari decât cea de coronavirus. Cercetătorii studiază pericole catastrofale

Omenirea, amenințată de pandemii și mai mari decât cea de coronavirus. Cercetătorii studiază pericole catastrofale sursa: arhivă EVZ

Ar putea veni vremuri în care pandemia de coronavirus să fie depășită în intensitate de situații care ar face mai multe victime și ar crea o panică totală la nivel mondial.

Viitoarele pandemii ar putea fi chiar mai letale decât COVID-19, astfel încât lecțiile învățate din această epidemie nu trebuie să fie irosite. Lumea ar trebui să se asigure că este pregătită pentru următorul atac viral, a declarat unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca.

Următoarea pandemie poate să facă ravagii și mai mari decât cea de coronavirus

Noul coronavirus a ucis aproximativ 5,26 milioane de persoane în întreaga lume, potrivit Universității Johns Hopkins, a distrus o producție economică de mii de miliarde de dolari și a dat peste cap viața a miliarde de oameni.

„Adevărul este că următorul virus ar putea fi mai rău. Ar putea fi mai contagios, mai letal. Sau ambele variante”, a declarat Sarah Gilbert în cadrul conferinței Richard Dimbleby, potrivit BBC. „Aceasta nu va fi ultima dată când un virus ne va amenința viețile și mijloacele noastre de trai”

Ne puteți urmări și pe Google News

Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea din Oxford, a declarat că lumea ar trebui să se asigure că este mai bine pregătită pentru următorul virus. „Progresele pe care le-am făcut și cunoștințele pe care le-am dobândit nu trebuie să se piardă”.

Se investighează și potențiale alte pericole reprezentate de virusuri

Eforturile pentru a pune capăt pandemiei COVID-19 au fost inegale și fragmentate, fiind marcate de accesul limitat la vaccinuri în țările cu venituri mici, în timp ce cei sănătoși și bogați din țările bogate primesc vaccinuri de rapel, spun experții în sănătate.

Un grup de experți în domeniul sănătății, înființat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a analiza modul în care a fost gestionată pandemia SARS-CoV-2, a solicitat o finanțare permanentă și o mai mare capacitate de investigare a pandemiilor prin intermediul unui nou tratat. Una dintre propuneri a fost pentru o nouă finanțare de cel puțin 10 miliarde de dolari pe an pentru pregătirea pentru pandemii.

Focarul COVID-19 a fost detectat pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019. Vaccinurile au fost dezvoltate împotriva virusului în timp record. Gilbert a declarat că proteina spike a variantei Omicron conținea mutații cunoscute pentru a crește transmisibilitatea virusului.

„Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii induși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron”, a mai afirmat Gilbert, conform Reuters.