Sirianul Omar Hayssam şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au contestat decizia Curţii de Apel Ploieşti potrivit căreia, în urma contopirii pedepselor şi aplicării prevederilor noului Cod Penal, inculpatul trebuie să execute o pedeapsă de 23 de ani şi patru luni de închisoare.
Conform datelor postate pe portalul instanţelor de judecată, atât Omar Hayssam, cât şi procurorii de la structura centrală a DIICOT au contestat, luni, decizia pronunţată săptămâna trecută de magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti, cauza urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
- Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind pe condamnatul Omar Hayssam şi a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea repunându-le în individualitatea lor.
În baza noului Cod Penal, unele dintre aceste pedepse repuse în individualitatea lor au fost reduse, instanţa stabilind pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani şi patru luni închisoare, rezultată după aplicarea noilor prevederi penale în dosarul răpirii jurnaliştilor.
- La această pedeapsă instanţa a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse, astfel că, în final, condamnatul va executa pedeapsa principală de 23 de ani şi patru luni de închisoare.
De asemenea, acesta va executa pedeapsa complementară cea mai grea, aceea de cinci ani de interzicere a drepturilor.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instanţele din România în trei dosare în care a fost trimis în judecată de DIICOT, el primind 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul 'Volvo Truck' şi trei ani de închisoare în dosarul 'Foresta Nehoiu'.
El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie anul trecut. Hayssam este încarcerat în prezent în Penitenciarul Mărgineni.