Om de afaceri despre debandada din ograda lui Sorin Frunzăverde: „Nu am putut lucra cu Statul Român fără a da şpagă”

Potrivit martorului denunțător, în dosarul vicepreședintelui CJ Caraș Severin Ionesie Ghiorghioni, prins în flagrant în timp ce primea 20.000 de lei mită, demnitarul „mi-a spus că îi sunt necesari bani pentru partid, la care au am afirmat că pot să-i dau maximum 10% din preţul lucrării, fără TVA, din preţul lucrării efectuate şi decontate”. „V-a cerut bani şi înainte de a fi decontate lucrările?”, a continuat judecătorul. „Uneori mai era nevoie de bani la partid şi înainte de decontarea lucrărilor”, a răspuns Armaşu. „V-a contactat el şi vi i-a cerut?” a chestionat judecătorul. „Categoric, aţi anticipat bine, aşa a fost”, a venit confirmarea.

Potriviti Romaniacurata.ro, omul de afaceri Valentin Armaşu a făcut mărturisiri explozive despre felul în care se acordă contractele de construcţii în administaţia publică locală sau judeţeană. Valentin Armaşu a declarat judecătorului că recunoaşte şi menţine declaraţiile date pe 7 mai, în faza de urmărire penală aşa că a venit rândul lui Ionesie Ghiorghioni să-i adreseze prima întrebare acestuia: „În cei 7 ani de când sunt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean i-am pretins eu vreo sumă de bani?”. Răspunsul lui Valentin Armaşu a fost devastator şi dezarmant: „Nu am putut lucra cu Statul Român fără a da şpagă. La prima licitaţie [de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin n.r.] nici nu am fost luat în seamă! Nu numai că nu am primit lucrarea, nici măcar nu am fost participant la licitaţie – nu mi s-a înregistrat cererea!! Nu s-a putut câştiga fără 10% niciun contract! Acesta este sistemul în toată ţara!”, a spus Armaşu.

Lămuriri suplimentare

Tribunalului Caraş-Severin. Judecătorul a ţinut să detalieze întrebarea, dacă a existat vreo solicitare expresă: „Da, asta era solicitarea, se dădeau 10% domnului Ghiorghioni Ionesie… iniţial se dădeau altcuiva [Ianăşi Roşeţi, directorul de la Patrimoniu, arestat şi el pentru luare de mită n.r.]…acum direct lui. Acesta era sistemul!”, a declarat Armaşu instanţei. Judecătorul a ţinut să întrebe „Dânsului îi dădeaţi banii efectiv?” răspunsul lui Armaşu fiind: „Da, dânsului îi dădeam banii efectiv… Da…dacă n-a pretins, de ce a luat banii?!”, a întrebat retoric Armaşu.

Şirul dezvăluirilor lui Armaşu au continuat: „Apreciez că nu aş fi putut să primesc vreun contract fără să plătesc pentru asta (adică sume necuvenite, în afară de contract). Domnul Ghiorghioni a întrebat dacă a pretins dânsul vreodată, dar de ce i-a luat domnule judecător?!”, a răbufnit Armaşu. „Nu mi s-au pretins sume de bani pentru acordarea contractelor dar am certitudinea că aceste sume care s-au dat au fost condiţia indispensabilă pentru a putea accede la contracte, respectiv pentru a putea primi plata lucrărilor executate”, a mai spus Valentin Armaşu.

Regula la CJ Caraș Severin

Judecătorul a încercat să se lămurească de unde înţelegerea cu 10%, de ce nu mai mult sau mai puţin. Răspunsul lui Armaşu a fost foarte clar şi detaliat: „La toate licitaţiile organizate de către Consiliul Judeţan şi la care Ghiorghioni Ionesie (foto sus) era în comisie se primea 10% după efectuarea plăţii lucrărilor. Şi eu chiar mergeam cu preţul cel mai mic şi mă temeam că am surprize să câştige un prieten de la Caransebeş [Axente Obrejan, alias Arabela, patronul de la Excav Prod n.r.]”.

Judecătorul a întrebat: „Vi i-a cerut direct?” „Ştiam deja, asta era regula”, a răspuns Armaşu. Judecătorul a insistat: „Şi v-a adresat-o el către dumneavoastră?” Armaşu a replicat: „Evident, nu aveam eu cum să visez. Inculpatul – ca toţi politicienii de altfel – mi-a spus că îi sunt necesari bani pentru partid, la care au am afirmat că pot să-i dau maximum 10% din preţul lucrării, fără TVA, din preţul lucrării efectuate şi decontate”. „V-a cerut bani şi înainte de a fi decontate lucrările?”, a continuat judecătorul. „Uneori mai era nevoie de bani la partid şi înainte de decontarea lucrărilor”, a răspuns Armaşu. „V-a contactat el şi vi i-a cerut?” a chestionat judecătorul. „Categoric, aţi anticipat bine, aşa a fost”, a venit confirmarea.