Editura Evenimentul si Capital

Oltenia suspină după primarii corupți | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 1448 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Olt și Vâlcea.

Olt și Vâlcea, județele lui Darius Vâlcov și Mircea Gutău, au rămas fără nomenklatura politică. Mulți alegători i-ar dori înapoi. În Olt, după dispariția din piesajul politic al lui Darius Vâlcov – fost primar al Slatinei și fost ministru de Finanțe – cel care conduce, de facto, județul este președintele CJ, Paul Stănescu, vechi membru PSD. El este urmărit penal întrun dosar în care este prins și Vâlcov, dar cu toate acestea partidul nu l-a abandonat: Stănescu a fost reales, în toamna anului 2015, la conducerea filialei județene a PSD.

Pentru primăria municipiului de județ, PSD îl aruncă în luptă pe deputatul Emil Moț. Edilul ales în 2012, Minel Prina, a demisionat după ce DNA-ul l-a trimis în judecată pentru trafic de influență. PNL ar vrea să-l aducă la Primăria Slatina pe Marius Bălașa, fost șef al inspectoratului școlar județean. Acesta are însă probleme în propriul partid, presa locală susținând că s-a certat cu șeful filialei, Gigel Știrbu, care i-ar fi tăiat finanțarea pentru campanie.

Potrivit acestor surse, Gigel Știrbu, care se pare că va fi în fruntea listei de consilieri județeni, a dirijat resursele locale pentru propria sa campanie. PMP și-a lansat recent propriul candidat, pe Cosmin Florescu, un tânăr de doar 37 de ani, care nu a mai făcut politică până acum.

  • Politică în Vâlcea

După pușcărie, Gutău revine în forță

Ultimii doi primari ai municipiului Râmnicu Vâlcea - Mircia Gutău (PDL) și Emilian Frâncu (PNL) – au ajuns la pușcărie, pentru fapte de corupție. Gutău ar dori, însă, să redevină edil-șef, iar PNL a fost la un pas să-l susțină. În ultima clipă, la presiunea conducerii centrale, liberalii din filiala locală au decis să respecte criteriile de integritate, care intrezic susținerea unor persoane condamnate penal. Mircea Gutău a găsit, însă, sprijin la Partidul Ecologist Român și va candida din partea acestei formațiuni. Un presupus sondaj, făcut în octombrie 2015, citat de presa locală, i-ar fi dat fostului edil prima șansă în alegerile locale. Liberalii îl vor susține, până la urmă, pe Grigore Crăciunescu, viceprimar al municipiului. Presa locală scrie că ar candida formal, fiind „iepurașul” lui Gutău. Candidatul PSD este deputatul Romeo Rădulescu, un personaj extrem de controversat. Președintele organizației locale PSD, Ion Gigi Matei, a anunțat că nu-i va face campanie lui Rădulescu. Romeo Rădulescu a fost ales, în 2012, deputat PDL, partid pe care l-a părăsit în vara anului 2014 pentru ALDE, iar în 2015 a devenit independent. Între 2008 și 2010, el a fost viceprimar al municipiului, iar între 2010 și 2012, primar, după condamnarea lui Gutău. Candidatul PMP este Marin Mirea, un economist de 52 de ani.

Fișa județului Olt

● Suprafața județului este de 5.498 km pătrați, circa 2,3% din suprafața țării.

● Populația este de 415.530 locuitori (2011), locul 19 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 523.921 locuitori.

● Densitatea populației este de 75,4 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2015, de 1.445 de lei.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 4.230 de euro.

● Speranța de viață: 72,5 ani, cu circa doi ani sub media națională.

Fișa județului Vâlcea

● Suprafața județului este de 5.765 km pătrați, reprezentând 2,4% din teritoriul României.

● Populația este de 371.714 locuitori (2011), locul 16 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 438.388 de locuitori.

● Densitatea populației este de 61,6 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2014, de 1.369 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 4.820 de euro.

● Speranța de viață: 75,5 ani, peste media pe țară

  • Cel mai bun loc să te retragi la pensie

„Sub nici un chip, parte femeiască”

În Vâlcea se află singura mânăstire de rit atomit din România: în lăcașul de la Frăsinei, la circa 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, nu are voie să intre nici o femeie. Pe piatra de legământ aflată la doi kilometri de mânăstire scrie: „Sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gîrbovia și tot felul de pedepse”. Județul este, însă, plin de mânăstiri care pot fi vizitate și de „partea femeiască”, însă infrastructura rutieră este relativ proastă. Una din cele mai frumoase mânăstiri – relativ puțin cunoscută – este cea de la Arnota, ctitorită de Matei Basarab chiar deasupra Mânăstirii Bistrița. În 1965, regimul comunist a început să exploateze cariera de calcar situată chiar sub mânăstire. Exploziile la carieră au distrus drumul spre lăcașul de cult și au fisurat zidurile bisericii. În schimb, Mânăstirea Horezu, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu, a fost renovată și extinsă după 1990, iar o revistă din România considera că acesta este cel mai bun loc din România să te retragi la pensie.

  • Atracția județului Olt

Moștenirea lui Ceaușescu

Probabil că cel mai cunoscut obiectiv turistic din Olt ar putea fi Scorniceștiul, locul unde s-a născut Nicolae Ceaușescu. Casa fostului dictator este îngrijită de către un nepot, care locuiește peste drum. Ca să intri în locuință, trebuie să apelezi la nepotul lui Ceaușescu, iar acesta acceptă rar să permită accesul vizitatorilor. Tot în Olt se producea vinul favorit al fostului dictator, Cabernetul Sauvignion de Sâmburești. Domeniile Sâmburești aparțin, acum, omului de afaceri greco-elvețian, Jean Valvis. În rest, turismul pare a fi mort în acest județ. La Corabia, se speră într-un miracol și se investește într-un port turistic. Proiectul pe fonduri europene are o valoare de aproximativ 15,4 milioane de lei. Orașul are însă, deocamdată, un singur hotel. În plus, vara, când este secetă, șenalul navigabil se colmatează, iar accesul vapoarelor este imposibil. Din Corabia plecau pe Dunăre, spre Constanța și zeci de barje cu cereale. Vara, circulația se desfășoară cu mare greutate și pe șenalul navigabil, mutat pe partea bulgară. Din pacate, nu sunt fonduri pentru dragare, scrie presa locală. În consecință, portul turistic este folosit doar de câteva ambarcațiuni mici, locale.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Economia se schimbă, industria rezistă

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI