Oltchim a ascuns Bursei o amendă de 14 milioane €

Investitorii de pe piaţa de capital au cumpărat milioane de acţiuni Oltchim fără să ştie că aceasta a primit o amendă care o poate falimenta.

Constantin Roibu, preşedintele şi directorul general al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, a ţinut secret faţă de investitori şi de Bursa de Valori faptul că societatea a fost amendată cu 14 milioane de euro, încălcând prevederile legii şi regulamentelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Anunţul sancţionării cu o amendă atât de mare ar fi putut povoca scăderea substanţială a preţului acţiunilor, iar ascunderea acestei informaţii a adus vânzătorilor profituri uriaşe, preţul acţiunilor crescând şi de cinci ori.

Eroare costisitoare

În urmă cu un an, pe 21 iulie 2010, conducerea combinatului de produse chimice Oltchim anunţa Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că a fost înştiinţată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) că va primi o amendă de 14,34 milioane de euro.

Amenda a venit ca o consecinţă directă a faptului că Oltchim nu a depus la ANPM, până pe 30 aprilie 2010, 143.437 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră. Câte unul pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă în anul 2009.

Potrivit legilor pieţei de capital, astfel de incidente trebuie aduse de urgenţă la cunoştinţa acţionarilor şi investitorilor. Aceştia trebuie să vândă sau să cumpere acţiunile în cunoştinţă de cauză, iar o amendă atât de mare are efecte semnificative asupra rezultatelor financiare ale societăţii.

Comisia Europeană a cerut sancţionarea Oltchim

Anunţul Oltchim nu a afectat însă preţul acţiunilor deoarece a dat de înţeles că problema va putea fi rezolvată de Executiv. "Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 07.07.2010, un memorandum prin care să se realizeze demersuri la Comisia Europeană în vederea obţinerii unui aviz pentru neaplicarea sancţiunilor", se arată în raportul către BVB. De atunci, niciun investitor nu a mai aflat ceva despre amendă, iar Oltchim nu a mai trimis niciun raport pe această temă.

"Evenimentul Zilei" a solicitat guvernului să transmită ce a hotărât Comisia Europeană şi dacă amenda va fi sau nu aplicată. Răspunsul a fost că oficialii de la Bruxelles au respins, în luna octombrie 2010, demersul Executivului. "Nu există niciun temei legal, nici în legislaţia comunitară nici în cea naţională care o transpune pentru scutirea de la plata amenzii", a concluzionat Comisia Europeană. La rândul ei, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) ne-a confirmat că a trimis amenda -decizia de impunere - la combinatul de la Râmnicu Vâlcea, pe 17 martie 2011.

Roibu, de două ori "uituc"

Constantin Roibu nu a mai raportat însă primirea amenzii, deşi "era obligat să înştiinţeze şi investitorii şi organismele de reglementare ale pieţei de capital", ne-au declarat surse din piaţă. Nici Oltchim nu a plătit încă amenda, pe care intenţionează să o conteste în instanţă.

Deja Curtea de Apel Piteşti a aprobat, pe 16 mai 2011, suspendarea plăţii sancţiunii până la judecarea pe fond, dar AFM a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). "Hotărârea de suspendare a fost dată fără temei legal, respectiv nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de Legea nr. 554/2004. Decizia de impunere, emisă de Administraţia Fondului pentru Mediu, este conformă cu prevederile legale în vigoare", ne-a comunicat AFM.

Roibu nu a raportat nici litigiul pentru suspendarea plăţii acesteia, deşi Regulamentele CNVM (1/2006) îl obligă să raporteze atât sancţiunile, cât şi litigiile în care este implicată societatea comercială.

PREŢ INCORECT

Tranzacţii viciate pe BVB

În perioada martie – iunie 2011, preţul acţiunilor Oltchim a crescut continuu pe fondul unor tran zac ţionări susţinute, dar şi a anun ţurilor companiei privind cumpărarea unor active aparţinând Ar pechim Piteşti. Surse din piaţa de capital ne-au spus că anunţul unei amenzi de 14 milioane de euro ar fi putut prăbuşi preţul acţiunilor. "Scopul raportărilor este ca investitorii să ştie totul despre societatea ale cărei acţiuni le vând sau le cumpără, altfel procesul de tranzacţionare este viciat", ne-au declarat surse din piaţa de capital.

"Evenimentul Zilei" a solicitat CNVM să comunice dacă omisiunea furnizării informaţiilor a afectat preţul de tranzacţionare a acţiunilor, conducerea Comisiei răspunzând că va investiga cazul. Roibu a mai fost amendat în 2010 după ce anunţase, eronat, că BCR intenţionează să primească acţiuni ale Oltchim în schimbul datoriilor acesteia, afirmaţie dezminţită ulterior.

SCUZE

Management neglijent

Constantin Roibu a raportat că Oltchim deţinea certificatele de emisie de gaze cu efect de seră la 30 aprilie 2010, dar că nereturnarea acestora ar avea cauze "independente de managementul companiei". Afirmaţia i-a scandalizat pe oficiali din Ministerul Mediului. "Dacă nu e vinovat managementul, atunci cine a greşit, Sfântul Duh?", a pufnit unul dintre aceştia.

"Evenimentul Zilei" a insistat pe lângă Constantin Roibu să răspundă cine se face vinovat de neglijenţă şi dacă a raportat Bursei primirea amenzii, dar acesta ne-a răspuns doar că a înştiinţat Bursa în iulie 2010 (nu şi ulterior – n.r.) şi că nu poate oferi "informaţii mai detaliate despre plata amenzii până la pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti irevocabile". Sentinţă care trebuie pronunţată într-un proces ascuns, de asemenea, de ochii Bursei. "Dacă nu e vinovat managementul, atunci cine a greşit, Sfântul Duh?“ OFICIAL DIN MINISTERUL MEDIULUI Citiţi şi:

  • Roibu, baron de Oltchim, s-a folosit de banii persoanelor cu handicap
  • Cum a ajuns managerul Roibu de la Oltchim magnatul judeţului Vâlcea
  • Oltchim, "gaura neagră" a economiei româneşti
  • Constantin Roibu, baronul de la Oltchim, în atenţia DNA
  • Averea şi leafa ilegală a lui Roibu-împărat de la Oltchim