Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor. Conform unei decizii CCR din 2008, președintele are dreptul să o refuze a doua oară.
Apar primele nume care confirmă că Decizia CCR nr. 98/2008 îi permite președintelui Iohannis să refuze o refuze a doua dată pe Lia Olguța Vasilescu.
Primul lider PSD care a făcut remarci despre această situație este Liviu Pleșoianu.
„Conform Deciziei CCR nr. 98/2008, Iohannis poate refuza o singură dată propunerea de numire a unui ministru "în funcția vacantă". Momentan, la Transporturi și la Dezvoltare nu avem "funcții vacante" pentru că Iohannis a refuzat să semneze Decretele de revocare a actualilor miniștri. Prin urmare, nu ne aflăm în fața acelui prim și singur refuz de numire a unui ministru la care face referire Decizia CCR. Nu ai cum să refuzi o numire pe o funcție vacantă dacă funcția nu e vacantă... Tocmai de aceea a și folosit Iohannis acest artificiu...
Acum... Dacă actualii miniștri demisionează, cele două funcții ministeriale se vacantează automat, nu mai e nevoie să semneze Iohannis niciun decret de revocare. Apoi PSD poate reveni cu propunerile. Abia atunci poate Iohannis să le respingă (un singur refuz pentru fiecare dintre cele două ministere). Iar dacă Iohannis face asta, PSD o poate propune pe Lia Olguța Vasilescu dincolo - la Dezvoltare - fără ca Iohannis să mai poată refuza.
...Însă ne aflăm acum în faza în care cele două funcții nu sunt vacante. Întrebarea este: vor demisiona Stănescu și Șova? Dacă da, înseamnă că respectă votul statutar din CEx. Dacă nu, înseamnă că joacă în filmul lui K. W. Iohannis. E simplu...
Desigur, mai există și posibilitatea de a ataca la CCR refuzul lui Iohannis de a semna decretele de revocare. Dar asta înseamnă timp...
Așadar, întrebându-i dacă vor demisiona sau nu, să ne îndreptăm privirile spre miniștrii încă în funcție de la Dezvoltare și de la Transporturi. Pentru a înțelege în ce film joacă...”, a scris Preșoianu.
Și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a vorbit despre numirea Olguței Vasilescu. El a declarat că situația fostului ministru al Muncii este dificilă din două motive.
„Tot în articolul 85 alin. (2) spune despre remaniere sau de vacantare a funcției. Noi ne afăm la remnaiere. Președintele revocă și numește pe unii membri ai Guvernului la propunerea primului ministru. Deci primul ministru doar propune, iar președintele decide. Nu poate exista refuz la propunere de mai multe ori pentru că a intervenit Curtea Constituțională cu decizia din 2008, care spune că o singură dată poate să refuze și asta l-ar obliga pe primul ministru să se gândească bine de două ori înainte să propună o dată. În mod normal această situație de remaniere ar trebui discutată de cele două personaje implicate pentru că altfel mereu vom fi în situația aceasta de a ne întreba dacă poate sau nu președintele să refuze.
Ori avem situația cu doamna Olguța Vasilescu. Ea a fost prima propunere pentru ministerul transporturilor, a fost refuzată, dar noi nu știm de ce a refuzat-o președintele. Faptul că a spus președintele că nu este potrivită nu-i un motiv. În spatele acestei nepotriviri există un dosar care spune de ce este nepotrivită. Dacă a fost nepotrivită acolo, mă gândesc eu, o fi potrivită dinacoace? Problema care se pune este propunerea doamnei la ministerul dezvoltării este o a doua propunere?
Mai mult, postul de la Dezvoltare nu este vacant... Pentru că președintele a refuzat revocarea ministrului din funcție. Și atunci mă întreb: cum numești o altă persoană ministru pe un post care nu-i vacant? Sau o să pună doi la dezvoltare?”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24.