De când a preluat Ministerul Muncii, fosta primăriță tot „muncește” la salarizarea bugetarilor. S-a întâlnit cu sindicatele și le-a arătat niște liste cu salarii care, unele s-ar mări pe loc, altele în patru ani. De atunci însă, repetă aceleași cifre, ba în lei, ba în euro
La Legea salarizării unice pentru bugetari, ministrul Lia Olguţa Vasilescu lucrează de când a preluat mandatul. Spune că e gata, că lucrează la detalii acum, ba chiar s-a întâlnit şi cu sindicatele ca să pară că negociază. Le-a arărat doar nişte tabele cu sume mari trecute în dreptul unor profesii.
Trebuia să prezinte proiectul
„Din câte ţin minte, pe acele liste am văzut salarii brute de 17.000 de lei pe la specialiştii din anatomie patologică. Ce a declarat duminică, la un post tv, suma de 3.600 de euro pentru medicii de la ATI şi Urgenţe e echivalentul a ce am văzut noi în lei, acum trei săptămâni. Nu spune nimic nou, sunt aceleași cifre”, a explicat pentru EVZ, Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas. Apoi, a adăugat: „Mă îngrijoreză, însă, că nu ne trimite draftul legii, aşa cum a promis. Trebuia să avem negocieri până la sfârşitul lunii martie pentru funcţiile comune pe toate ramurile, să negociem întreaga grilă, să vedem dacă sunt cuprinse în lege toate familiile ocupaţionale, ca să nu rămână iarăşi oameni pe dinafară. N-am văzut nimic, n-am negociat nimic”.
Tot el ne-a atras atenţia că, potrivit promisiunilor electorale, această lege ar trebui să fie discutată în şi aprobată în Parlament în actuala sesiune, adică pe la finalul lunii iunie.
„E greu de crezut că se va întâmpla asta, din moment ce ea n-a fost terminată şi negociată cu sindicatele. Teoretic, însă, ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018. Chiar dacă nuşi vor respecta promisiunile, au timp s-o facă. Doar s-o facă odată!”, spune Pope.
Nu negociază nimic, de fapt
La emisiunile unde este invitată, Olguţa Vasilescu vorbeşte doar de salarii mari, dar când vine vorba de negocieri, ministrul Muncii pune stop.
Dovada e modul în care refuză să accepte solicitările poliţiştilor, care protestează de aproape două săptămâni, pentru că, spune Olguța Vasilescu, deja le-a dat ceva.
În fapt, însă, nu a făcut decât ce au uitat tehnocrații: să le calculeze drepturile la salariile din 2017, nu la cele de acum 8 ani.
„Au fost patru revendicări, s-au acceptat două, printre care sporuri la nivelul salariului minim pe economie. (...) Dar ieri (vineri, n.r.) am văzut o listă de peste 20 revendicări, de exemplu, o primă la pensionare, în condițiile în care poliția are pensie specială, lucre pe care cred că nu trebuie nici să-l luăm în considerare. Nu vor primi altceva!”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, tot la o emisiune a unui post TV.
Lege făcută cu ... pensionari
Singurii care au văzut proiectul legii salarizării sunt angajaţii de la Biroul de salarizare de la Ministerul Muncii, unde documentul e ţinut în mare secret. Aceştia fac parte, se pare, din „vechea gardă”. „Lucrăm la lege cu oameni care încă înainte de 1989 au lucrat la legea salarizarii unitare. Mulţi spun că legea de pe vremea lui Ceauşescu era de fapt cea mai bună, pentru că ştiai de unde pleci şi unde trebuie să ajungi la capătul carierei. Încercăm să aplicăm principiile bune din toate celelalte legi ale salarizării şi să o aplicăm”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Doar că, „Legea salarizării unitare în Republica Socialistă România a fost data pe 29 octombrie 1974 (Legea nr 57). Mai trăiesc specialiștii care au lucrat la legea din 1974?”, îi atrage ironic atenția un medic, pe pagina sa de Facebook.