Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că numește șase dintre propunerile ministeriale operate de Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea, refuzând totodată alte două, Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare, motiv pentru care la vârful PSD se analizează oportunitatea unei sesizări la Curtea Constituțională, cu scopul de a tranșa acest nou conflict dintre palate.
Drept urmare, Paul Stănescu – unul dintre principalii inamici ai lui Liviu Dragnea – și Lucian Șova rămân în Cabinetul Dăncilă, în timp ce Olguța Vasilescu rămâne fără portofoliu, întrucât președintele i-a semnat deja decretul de revocare de la Ministerul Muncii. Vasilescu și Laufer au fost respinși deoarece șeful statului îi consideră „nepotriviți”. Ceilalți șase miniștri au depus jurământul la Cotroceni, ieri după-amiază: Niculae Bădălău (Economie), Marius Budăi (Muncă), Constantin Bogdan Matei (Tineret și Sport), Daniel Breaz (Cultură), Alexandru Petrescu (Comunicații) și Gabriel Leș (Apărare).
6 da, 2 nu
Într-o scurtă conferință, Klaus Iohannis a susținut că noua formulă guvernamentală girată de PSD-ALDE este o „soluție slabă” și a avertizat că e nevoie de miniștri care să performeze, în perspectiva preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. „Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Este, după părerea mea, o soluție slabă. Soluția corectă pentru România ar fi fost și este înlocuirea unui Guvern care a creat multe probleme României. Sunt de acord să se facă o remanaiere. Am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate. Se revocă din funcția de membri ai Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia lui Mihai Fifor. Se numesc miniștrii Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite (Olguța Vasilescu și Ilan Laufer – n.r.)”, a anunțat Klaus Iohannis.
Nicolicea acuză un nou conflict constituțional
„Primul lucru pe care îl vom face este de a analiza situația. Al doilea este de a sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitatea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există în nicio decizie a CCR. Nici nu există vreun precedent. Sunt mai multe situații. Diferența între unii propuși și unii care au fost revocați sau șiau dat demisia este că doamna Olguța Vasilescu era posesoarea a două propuneri: de revocare și numire, fiind legate între ele, evident. Nimeni nu își imagina încurcătura bine făcută: adică accepți să fii revocat, dar nu accepți să fii numit. Gestul președintelui este o încurcătură bine făcută. Doamna premier a făcut niște propuneri de care nu s-a ținut cont și, cel puțin la revocări, nu există vreo motivație pentru ca un președinte să se poată opune unei revocări. Înțeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională, cum a făcut Băsescu. Dar la revocare nu am înțeles ce motiv poate să invoce”, a precizat Eugen Nicolicea. „Există și varianta de a accepta acum situația și de a face alte propuneri. Încurcătura cea mare este că nu poți să invoci simetria, să spui că dacă a refuzat revocarea trebuie să revoce o altă persoană”, a mai spus el.
În ședința Biroului Permanent Național al PSD de aseară, s-a propus și varianta ca Lia Olguța Vasilescu să fie propusă la conducerea Ministerului Dezvoltării, iarMircea Draghici, trezorierul PSD va avea portofoliul de la Transporturi. Ilan Laufer, cel căruia Liviu Dragnea nu i-a acordat votul de încredere în CEx, nu va mai face parte din Guvern.