Olandezii ne maresc guvernul

Costurile estimate pentru consolidarea si extinderea Palatului Victoria depasesc 32  de milioane de euro.

Noul corp al cladirii Palatului Victoria va fi, ca forma exterioara, imaginea in oglinda a actualului sediu al guvernului, va avea aceeasi inaltime si aceeasi culoare a placajului de piatra.

Spre deosebire de cladirea existenta cu patru etaje, noua constructie va avea trei subsoluri cu locuri de parcare, parter si sase etaje. Functionarii se vor putea relaxa intr-una din gradinile interioare si exterioare ce urmeaza sa fie amenajate de artistii romani contemporani. Spatiile verzi vor purta numele regiunilor istorice ale tarii noastre: Transilvania, Crisana, Maramures, Banat, Bucovina, Dobrogea, Moldova si Muntenia.

In gradina Muntenia, situata pe terasa de deasupra cladirii, va fi amplasat un restaurant pentru angajati. Ca sa ajunga de la intrarea principala a palatului la restaurant, angajatii vor parcurge o scara in zigzag, denumita „aleea diagonala”, care va uni toate etajele noii cladiri.

Vechiul palat - de protocol

Asa arata proiectul arhitectilor olandezi Branimir Medic si Pero Puljiz de la compania „De Architekten CIE” de extindere a Palatului Victoria, declarat ieri castigator. Juriul international, format din noua experti, dintre care cinci straini, a ales acest plan arhitectural din sase proiecte propuse de patru mari grupuri franceze, o companie olandeza si una germana.

Potrivit lui Dorin Marian, seful cancelariei primului-ministru, proiectul arhitectilor olandezi este unul modern, care corespunde cerintelor comisiei. Noul corp al Palatului Victoria va fi construit in spatele cladirii actuale, pe o suprafata de 5,525,16 metri patrati, aflata in domeniul public al statului.

Constructia, programata sa inceapa in al doilea semestru al anului viitor, urmeaza sa fie finalizata cel tarziu in 2010. Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, consolidarea si modernizarea Palatului Victoria vor costa peste 32  de milioane de euro. Membrii juriului sustin ca vechea cladire va avea functia de reprezentare si protocol, toate birourile functionarilor urmand sa fie amplasate in noul corp al palatului.

Potrivit autoritatilor, extinderea cladirii guvernului este necesara atat pe perioada refacerii si consolidarii Palatului Victoria - cladire cu risc seismic -, cat si din cauza ca sediile multor institutii ale statului au fost revendicate de proprietari.