Australia şi Olanda s-au angajat luni să facă dreptate familiilor victimelor avionului malaezian /zbor MH17/ doborât de o rachetă în estul Ucrainei, în ciuda opririi căutării rămăşiţelor umane din cauza luptelor pe teren.
'Suntem datori faţă de morţi, suntem datori faţă de familiile îndoliate să repatriem /rămăşiţele/ şi să le facem dreptate', a declarat primul ministrul australian Tony Abbott, în vizită în Olanda pentru a mulţumi guvernului olandez pentru conducerea anchetei asupra dramei zborului MH17.
'Noi nu suntem doar asociaţi în durere, suntem de asemenea asociaţi pentru a cere dreptate în această atrocitate teribilă', a adăugat Abbott în faţa omologului său olandez Mark Rutte, într-o conferinţă de presă la Haga. Tony Abbott a sosit duminică seară pe aeroportul din Rotterdam pentru o vizită de 24 de ore, în cursul căreia s-a întâlnit cu Mark Rutte şi a semnat într-o carte de condoleanţe la Haga, menţionează AFP.
Olanda a pierdut 193 de cetăţeni în timp ce Australia a pierdut 38 de cetăţeni şi rezidenţi când un Boeing Malaysia Airlines ce opera între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie în estul Ucrainei, zonă de război.
Cele 298 de persoane la bord au fost ucise. Occidentalii îi acuză pe separatiştii proruşi că au lansat racheta ce a doborât avionul. Ruşii şi separatiştii dau vina pe Kiev.
Peste 220 de sicrie conţinând rămăşiţe umane au fost trimise în Olanda, unde a început procesul dureros de identificare a corpurilor. Sâmbătă, în jur de 65 de victime ale prăbuşirii au fost identificate, potrivit guvernului olandez.
Ultimii experţi medico-legali olandezi s-au întors în Ucraina sâmbătă, după ce şi-au suspendat misiunea de a repatria corpurile din cauza lipsei de securitate la locul prăbuşirii. Luptele dintre forţele ucrainene şi separatişti s-au intensificat în ultimul timp în această zonă din apropierea frontierei ruse.