Evenimentul Zilei > Politica > Oficial maghiar, în Valea Uzului: „Avem dreptul. Problema Ţinutului Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet”. FOTO
Oficial maghiar, în Valea Uzului: „Avem dreptul. Problema Ţinutului Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet”. FOTO

Oficial maghiar, în Valea Uzului: „Avem dreptul. Problema Ţinutului Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet”. FOTO

În Cimitirul militar din Valea Uzului, joi, 26 august, a fost comemorată bătălia de acum 77 de ani, după ce trupele sovietice au invadat teritoriul, relatează portalul de știri transilvănean Székelyhon.ro.

Prin sunetul goarnei dispărută în luptă a fost comemorată, în Cimitirul militar din Valea Uzului, bătălia de acum 77 de ani, în urma invaziei trupelor sovietice în Valea Uzului, a informat portalul de ştiri din Transilvania, Székelyhon.ro. Un înalt oficial maghiar a subliniat, în cadrul evenimentului că „Trianon este o pierdere tragică pentru noi”.

„Pentru Ungaria, problema maghiarilor din Ţinutul Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet. Avem dreptul la asta şi nimeni nu ne-o poate lua”, a mai transmis oficialul maghiar.

Povestea goarnei Batalionului Secuiesc de Grăniceri din Sfântu Gheorghe. Ascunsă și adusă la lumină după mulți ani

Goarna Batalionului Secuiesc de Grăniceri din Sfântu Gheorghe este păstrată în biroul lui Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, însă obiectul muzical a fost pentru multă vreme pierdut și apoi regăsit, ascuns și apoi adus din nou la lumină.

Goarna Batalionului Secuiesc de Grăniceri din Sfântu Gheorghe a fost găsită, pe data de 26 august 1944, de către un curier militar, care a ascuns-o în Valea Uzului în timp ce trupele ungare se aflau în retragere din teritoriu. Bărbatul a fost luat prizonier, iar, după război, s-a întors din Uniunea Sovietică.

Acesta a găsit ascunzătoarea în anul 1965, după care a ascuns instrumentul în podul casei. Nepotul bărbatului l-a înmânat în anul 2019 lui Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. De atunci, goarna se află ca obiect decorativ în biroul lui liderului CJ Covasna.

Secretarul de stat al lui Viktor Orban: „Problema maghiarilor din Ţinutul Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet”

Istoria goarnei a fost prezentată la comemorarea de joi, de către primarul comunei Sânmartin, Sándor Birtalan. Trompetistul Orchestrei de Suflători “Kováts András” din Reci a fost cel care a dat glas instrumentului. Sute de persoane au participat la comemorare, printre care şi Mihály Bartha, în vârstă de 97 de ani, care, în anul 1944, a luptat în Valea Uzului.

Secretar de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului Viktor Orban, Balázs Fürjes, a precizat, în discursul său, că Europa Centrală și de Est pot învinge doar împreună. „Dacă putem conlucra împreună, dacă avem respect reciproc şi recunoaştere reciprocă, dacă suntem parteneri adevăraţi şi egali unul cu celălalt, Ungaria şi România pot atinge, de asemenea, mari succese comune împreună cu alte naţiuni din Europa Centrală şi de Est”, a declarat secretarul de stat. Colaborarea pașnică, însă, nu înseamnă „abandon de sine”, a mai menționat oficialul.

“Trebuie să acceptăm că există evenimente în istoria noastră pe care le vom privi mereu diferit, pe care le vom judeca mereu
diferit. În spiritul acestui aspect, trebuie să afirmăm de fiecare dată că Trianon este o pierdere tragică pentru noi. Pentru Ungaria, problema maghiarilor din Ţinutul Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet. Avem dreptul la asta şi nimeni nu ne-o poate lua”, a mai spus secretarul de stat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a transmis că nu cunoaște nicio instituție română care să fi manifestat vreo atitudine pozitivă față de înfiinţarea arbitrară a solei româneşti în cimitirul militar din Valea Uzului. Demnitarul a mai spus că speră ca lupta juridică din comuna Sânmartin să fie „readusă la forma sa inițială”, potrivit flux24.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.