Oferta „daltonistă” a lui Timmermans: Legislația penală și DNA în schimbul MCV și Schengen

Într-un tur de forță la București, mâna dreaptă a președintelui Comisiei Europene a oferit ieri Guvernului perspectiva aderării României în spațiul Schengen și eliminării MCV-ului, dacă PSD și ALDE vor „alerga înainte” în lupta împotriva corupţiei

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a efectuat, ieri, o vizită-maraton în România, în care s-a întâlnit cu liderii politici din fruntea statului. Vizita a avut loc într-un context tulbure: Comisia Europeană pregătește un raport privind respectarea de către România a recomandărilor din raportul MCV pe Justiție, Parlamentul este așteptat să modifice legislația penală, iar Președintele României trebuie să anunțe dacă o revocă pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. De asemenea, coaliția de guvernare PSD-ALDE a reproșat Bruxelles-ului că și-a manifestat „îngrijorarea” cu privire la legile justiției după ce a fost „dezinformat” de opoziția de la București.

Râcă

Întâlnirile-fulger au debutat cu o discuție de aproximativ o jumătate de oră cu președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea. La final, cei doi au evitat să facă declarații de presă, Dragnea spunând doar că a fost discuție „bună”. După care liderul PSD l-a condus pe Timmermans spre biroul președintelui Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, unde discuțiile au durat tot o jumătate de oră. Din nou au lipsit declarațiile de presă. Spre deosebire de liderul PSD, Tăriceanu nu l-a condus pe oficialul european spre următoarea întâlnire programată, cea cu membrii Comisiei parlamentare pentru legile justiției.

Abia peste opt ore, Dragnea a dat o declarație de presă în care a relatat că Timmermans i-a spus că are „senzația” unor presiuni asupra justiției, iar el i-a răspuns: „Dacă dumnealui poate spune despre vreo acţiune a mea, despre vreo acţiune a Guvernului, îndreptată împotriva sistemului, aştept cu mare drag să o spună. Dacă vom discuta în continuare pe senzaţii şi pe percepţii atunci nu o să fie bine. Din partea noastră nu există niciun fel de râcă sau scandal cu sistemul judiciar”.

Servicii secrete

Într-un comunicat de presă, Senatul a anunțat că Tăriceanu i-a „recomandat” lui Timmermans ca pe viitor să dialogheze „direct” cu autoritățile din România pe marginea „temelor sensibile”, pentru a evita „informarea parțială și distorsionată”. De asemenea, liderul ALDE l-a anunțat pe oficialul european că în coaliția de guvernare „se urmărește” eliminarea „oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence” în activitatea politică. În comunicatul Senatului nu există niciun rând despre ce i-a spus Timmermans lui Tăriceanu.

„Să nu ne înecăm ca ţiganul la mal!”

După o discuție de oră între Timmermans și membrii comisiei parlamentare care modifică legile justiției și care va modifica și Codurile Penale, senatorul PNL Alina Gorghiu a relatat că Timmermans i-ar fi încurajat pe aleși să facă legi „care să nu timoreze sistemul judiciar”. „Nu-mi aduc aminte exact termenul pe care l-a folosit, dar am reţinut cu siguranţă o expresie - că pare a fi un război între Parlament şi sistemul judiciar”, a zis senatorul. În ceea ce privește ridicarea MCV-ului, Gorghiu a relatat că Timmermans le-ar fi dat parlamentarilor un sfat: „Să nu ne înecăm ca ţiganul la mal - vorba românului”.

Război

Președintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a zis că partidele de la guvernare i-au spus lui Timmermans că nu vor afecta independența justiției sau lupta anticorupție prin modificările legislative pregătite și au adăugat în fața oficialului european: „Nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar”.

De la Parlament, oficialul a mers la Guvern, unde s-a întâlnit la prânz cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Guvernul nu a comunicat concluziile întâlnirii.

Kovesi, lăudată

Timmermans a discutat apoi la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului i-a zis oficialului european că „eficiența activității DNA în domeniul luptei împotriva corupției este de necontestat” în timp ce „(Timmermans, n.r.) a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din țara noastră este independentă, însă atacurile publice din ultima vreme la adresa justiției creează o imagine negativă României”. La discuția cu Iohannis, Timmermans „a exprimat apreciere pentru rezultatele foarte bune obţinute de România în ultimii ani în lupta anticorupţie”, se mai arată în comunicat.

„Nu alergaţi în direcţia opusă!”

Într-o conferință de presă în a doua parte a zilei, Timmermans a povestit ieri ce a discutat cu oficialii români. Mai întâi a făcut o recomandare generală României cu privire la consolidarea justiției. „E ca şi cum alergăm un maraton şi acum suntem pe ultima sută de metri. Continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită! Alergaţi în continuare către finish-ul maratonului, pentru că aproape am ajuns acolo. Nu vă opriţi, nu staţi locului pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă!”. El a adăugat, în acest context, că „ambiţia” Comisiei Europene este ridicarea verificării MCV până la sfârşitul anului 2019 și că România „este gata de Schengen”.

Lovitură pentru Toader

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a relatat că le-a spus lui Dragnea și Tăriceanu, dar și premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, că în opinia sa nu este de acord ca propunerea de revocare a șefei DNA să fie făcută de un ministru. „Eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii ar trebui să fie făcută de magistraţi. Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Dacă cei din magistratură fac o treabă proastă, atunci ea ar trebui să fie verificată, dar nu ar trebui să fie cei din Guvern sau din exterior care îi verifică, ci alţi oameni din sistem pentru a asigura separaţia puterilor în stat”, a zis Timmermans.

Sfaturi socialdemocrate

Timmermans a zis ieri că el este „daltonist politic” când efectuează vizite precum cea din București și nu-l interesează culoarea politică a partidelor atunci când vorbește despre separarea puterilor în stat și lupta împotriva corupției. El a relatat că i-a zis lui Dragnea dar și lui Dăncilă, „ca de la social-democrat la social-democrat”: „Noi, social-democraţii, mai degrabă am discuta cu oamenii noştri despre locuri de muncă, despre securitate socială, despre sănătate, învăţământ (...) reforma judiciară ar trebui să fie cumva în spatele nostru, pentru că noi ar trebui să respectăm separaţia puterilor în stat şi să vorbim despre altele”.

Telefon direct

După ce coaliția de guvernare a acuzat în mod repetat faptul că oficialii europeni au fost „dezinformați” cu privire la intențiile de modificare a legilor justiției, Timmermans a stabilit ieri cu Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă să discute telefonic de fiecare dată când apare o neînțelegere. „Am stabilit că vom avea contacte directe (...) Preşedintii Camerelor să mă sune direct când au impresia că nu am înţeles. Să mă sune pentru că merge mai bine dacă vorbim direct”. „Voi fi la dispoziţia lor, dacă este necesar, în fiecare zi”, a adăugat el.