Editura Evenimentul si Capital

Odiseea

14-04/19-odiseea-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 339 Vizualizari

Este una dintre cele mai vechi opere literare din mitologia antică: a fost scrisă cu peste 3 000 de ani în urmă, dar este în continuare o sursă de inspiraţie pentru scriitorii contemporani, fiind tradusă şi dramatizată în toată lumea. Dacă pentru vechii greci epopeile aveau deopotrivă rolul unor cărţi de istorie şi al unor cărţi sacre, am putea să ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce sunt considerate astăzi nişte lecturi importante. De ce ar trebui citită Odiseea de tinerii din lumea de astăzi, când totul se schimbă cu o viteză uluitoare?

Noul volum din colecţia Cărţile copilăriei susţine caracterul actual al acestui text clasic, mizând pe forţa cuceritoare a peripeţiilor prin care trece eroul legendar Ulise, în drumul lui spre casă. Călătoria lui durează nu mai puţin de zece ani şi se dovedeşte a fi la fel de înşelătoare şi de chinuitoare ca războiul care tocmai se încheiase, întrucât Poseidon e hotărât să-l arunce pe Ulise în ghearele morţii. Citind această versiune repovestită – adaptată la nivelul lor de înţelegere, dar bine echilibrată şi nuanţată –, tinerii vor intra într-o lume a imaginaţiei în care extraordinarul devine posibil, vor întâlni monştri mâncători de oameni, ciclopi, zei, sirene şi nimfe.

Dincolo de scenariul antrenant al urmăririlor, al deghizărilor şi al luptelor, copiii vor descoperi însă că seamănă mai mult decât s-ar fi aşteptat cu eroii lui Homer. Au, la fel ca ei, prieteni apropiaţi, caută admiraţia celor din jur, se confruntă cu probleme dificile pentru care trebuie să găsească o soluţie, sunt uneori curajoşi, alteori laşi; mai mult decât orice, atunci când sunt plecaţi departe, simt, asemenea lui Ulise, nevoia arzătoare de a se întoarce acasă, la cei care-i iubesc necondiţionat. Odiseea este una dintre lecturile cele mai plăcute şi mai importante, pentru că explorează umanitatea în ansamblul ei, emoţiile, vulnerabilitatea şi, nu în ultimul rând, loialitatea – faţă de valori, faţă de ceilalţi şi faţă de sine însuşi.

Lectură placută!

Din 9 aprilie, la toate centrele de difuzare a presei, împreună cu Evenimentul zilei.

Traian Basescu arunca BOMBA! Pe cine vrea candidat la prezidentiale! Este fara PRECEDENT

Pagina 1 din 1


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI