Profesorul Mihai Lucan, fost șef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, reținut, recent de procurorii DIICOT, alături de fiul său, de directorul administrativ şi directorul economic al instituţiei și-a construit cariera, realizând cu succes multe operații, acesta a fost susținut și încurajat de politicieni de rang înalt din România și chiar de șefii unor instituții prestigioase, precum SIE. Doctorul Lucan a fost decorat de două ori de fostul președinte al României, Traian Băsescu, și o dată de Patriarhul Daniel. În plus, clinica deținută de Mihai Lucan a fost ridicată pe un teren concesionat de Primăria Cluj-Napoca în anul 2004, atunci când la cârma instituției se afla Emil Boc, cel care l-a șiprovovat în funcția de consielier, odată cu accederea în funcția de prim-ministru.
O scurtă trecere în revistă a evoluției profesionale și a carierei profesorului Mihai Lucan a realizat-o ProTV. Postul de televiziune amintește că, pentru terenul concesionat de la Primăria Cluj-Napoca, în urmă cu 13 ani, profesorul va plăti 70.000 de euro și îl va putea folosi atâta timp cât construcția există, potrivit unui act adițional la contractual de asociere. Toate acestea în condițiile în care o asemenea parcelă din apropierea centrului Clujului ajunge să coste chiar și un milion de euro.
Din ultima declarație de avere a profesorului Mihai Lucan reiese că, anual, spitalul privat îi aducea chirurgului un venit ce depășea un milion de lei.
În noiembrie 2006, președintele României Traian Băsescu i-a acordat profesorului doctor Mihai Lucan, Şeful Disciplinei de Urologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer. Cu această ocazie, fostul șef al statului a precizat că ordinele și medaliile acordate „reprezintă o recunoștință a națiunii române pentru valoarea și capacitatea de a fi repere morale și profesionale”.
În luna mai a anului 2008, pe vremea când Emil Boc era primar al orașului Cluj-Napoca, medicul Lucan l-a operat pe fostul edil de piatră la rinichi. Intervenția lui Lucan a fost una de succes, astfel că, în 2009, după ce a ajuns premier al României, Emil Boc l-a numit pe Mihai Lucan consilier personal.
Un deputat cere anchetarea lui Emil Boc
În prezent, deputatul USR Emanuel Ungureanu cere declanșarea unor investigații ale autorităților, pentru verificarea legăturii dintre fostul premier Emil Boc și modalitatea prin care Lucan și-a adunat averea „uriașă”:
„Averea uriașă a familiei Lucan provenită în cea mai mare parte din: delapidare, evaziune, mită, înșelăciune nu putea fi strânsă fără ajutorul lui Emil Boc și a altor politicieni care i-au protejat. Lucan și-a construit Lukfurt pe un teren concesionat de la primăria Cluj pe un preț derizoriu. Voi solicita organelor judiciare să cerceteze legăturile sulfuroase dintre Lucan și Boc. Fostul prim-ministru l-a numit consilier personal pe Lucan după ce a fost operat la clinica privată. Emil Boc a plătit intervenția chirurgicală? Ne poate arăta chitanța? Mii de clujeni au plătit mii de euro pentru intervenții la Lukfurt. Suntem egali?” - spune acum deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Decorat de președinte, de Patriarh și lăudat de șeful SIE
În octombrie 2012, la Cluj se sărbătoreau 20 de ani de la primul program european de transplant renal în România. Până atunci, la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj, care era condus de profesor doctor Mihai Lucan, 1.500 de oameni au fost salvați. Șeful Serviciului Informații Externe de la acea vreme, Teodor Meleșcanu, a avut câteva cuvinte de laudă la adresa lui Lucan: „E o mare bucurie să vezi că un om care a început un proiect cu foarte mare îndârjire, chiar cu încăpățânare, ajunge până la urmă să îi fie recunoscută munca pe care a făcut-o în timpul vieții lui. De aceea, cred că cel mai important mesaj pe care l-aș avea este că e nevoie să începem să ne recunoaștem și noi valorile pe care le avem”.
Tot în anul 2012, Patriarhul Daniel i-a acordat medicului Mihai Lucan cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române - Crucea Patriarhală - în semn de apreciere pentru activitatea sa şi de susţinere faţă de activitatea de transplant, „pentru a da viaţă dincolo de moarte”.
În luna mai a anului 2013, președintele României, Traian Băsescu, a acordat „Ordinul Naţional Steaua României” - în grad de Mare Ofiţer profesorului dr. Mihai Lucan, „în semn de recunoaştere deosebită a valorii profesionale, abnegaţiei şi devotamentului faţă de pacienţi, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical”. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Averea știută a profesorului
Știrile ProTv mai punctează că, în ultima declarative de avere, familia Lucan avea banii împărțiți în 17 conturi: aproape 800.000 de euro, peste 2 milioane de lei și 350.000 de dolari. În plus, cei doi soți mai dețin în Cluj două case, două terenuri, două apartamente la București dar și tablouri și bijuterii în valoare totală de 35000 de euro. La toate acestea se mai adaugă afacerea pe care o are, respectiv spitalul privat, despre care anchetatorii spun că l-a dezvoltat cu resursele institutului.