Evenimentul Zilei > Actualitate > Octavian Jurma dă de pământ cu Guvernul: Copiii, obligați să meargă la școală la incidențe record. „Se doarme bine de grija noastră”
Octavian Jurma dă de pământ cu Guvernul: Copiii, obligați să meargă la școală la incidențe record. „Se doarme bine de grija noastră”

Octavian Jurma dă de pământ cu Guvernul: Copiii, obligați să meargă la școală la incidențe record. „Se doarme bine de grija noastră”

Medicul epidemiolog Octavian Jurma critică autoritățile din România în contextul situației epidemiologice actuale, când copiii sunt obligați să meargă la școală fizic din cauză respectării unor „criterii birocratice”, nicidecum a celor epidemiologice. Deși au promis că vor fi pregătite pentru situațiile prezente, „conceptul de urgenţă, adică de pericol iminent care trebuie evitat cu măsuri imediate, lipseşte cu desăvârşire din atitudinea autorităţilor în acest val”, a subliniat epidemiologul.

Autoritățile dau dovadă de lipsă de iresponsabilitate chiar și în valul patru al pandemiei de coronavirus. În teritorii în care situația epidemiologică s-a înrăutățit, iar școlile ar trebui să fie închise, părinții sunt obligați să își trimită copiii la școală, în ciuda ratei de incidență, iar asta pentru că pragul de incidență pentru întreaga săptămână școlară se stabilește vinerea.

Reputatul medic epidemiolog Octavian Jurma a oferit exemplul Timișoarei, care a atins, ieri, o incidență de 6, 58 de cazuri de infectare la mia de locuitori. Vineri însă, incidența era de 5, 35 de cazuri la mia de locuitori.

Copiii sunt obligați să meargă la școală la incidențe record: „Conceptul de urgență lipsește cu desăvârșire”

„Până vineri, incidenţa poate ajunge cu uşurinţă la 9 la mie. Părinţii sunt deci obligaţi să îşi trimită copiii la şcoală la o incidenţa infernală, la care şcoala trebuia închisă, doar pentru că aşa a stabilit un comitet politic: se respectă un criteriu birocratic «vineri», nu un criteriu epidemiologic «a două zi după ce se activează scenariul roşu». Conceptul de urgenţă, adică de pericol iminent care trebuie evitat cu măsuri imediate, lipseşte cu desăvârşire din atitudinea autorităţilor în acest val.

Toată lumea are timp în valul 4: «Vom vedea când vom ajunge acolo», «se va întruni comitetul şi vor decide», «vom întreba specialiştii». Singurii care nu au timp sunt medicii şi cei care s-au infectat sau urmează să se infecteze tocmai pentru că fie ignorăm cele mai elementare măsuri de prevenţie şi protecţie în pandemie, fie le luăm mult după ce ar fi fost necesare”, a notat medicul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

La Timișoara a fost convocată, marți, o ședință a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care subprefectul Ovidiu Drăgănescu a vorbit despre măsurile care trebuie să se impună în teritoriu, în contextul în care orașul trece de incidența de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori. Se vor impune restricții de circulație, carantină pe timpul nopții, iar majoritatea activităților operatorilor economici vor fi anulate. Nu la fel stă situația și în cazul elevilor.

Epidemiologul Octavian Jurma: „Recomand scenariu roșu personal. Nu putem fi atât de naivi”

„În privinţa şcolilor, avem o problemă, pentru că ele se analizează doar în ziua de vineri. Vineri, incidenţa la Timişoara era sub 6 la mie şi nu s-a intrat în scenariul de şcoală online, şi nu mai putem corecta asta până vinerea viitoare, deşi probabil că mulţi părinţi şi-ar fi dorit să-i ţină acasă pe copii”, a spus subprefectul de Timiş. „Până vineri, şcolile rămân deschise în Timişoara, dar avem foarte multe clase care se închid din cauza înregistrării de cazuri de COVID”, a menţionat Ovidiu Drăgănescu.

Potrivit estimărilor specialistului, urmează o săptămână în care se vor atinge recorduri mai mari decât în valul doi al pandemiei de COVID-19. „Eu vă recomand să intraţi în lockdown individual (scenariu roşu personal sau de familie) din această săptămână, pentru că vom trece de 10.000 de cazuri pe zi şi nu putem fi atât de naivi încât să ne închipuim că nu se doarme bine prin guvern de grija noastră. Repet în cel mai simplu mod cu putinţă: NU vrei să ajungi în spital cu COVID-19 în perioada asta”, a mai precizat Octavian Jurma.