Ochelarii „trei în unu”

Sunt la modă lentilele subţiate care, pe lângă faptul că vă ajută să vedeţi de aproape şi la distanţă, oferă şi protecţie contra soarelui.

Adio ochelari de tocilar, cu funduri de sifon! Numeroase cabinete de optică medicală din Bucureşti şi din ţară vă pot monta lentile subţiate, de import. Acestea sunt mai rezistente decât lentilele obişnuite, deoarece au pe suprafaţa lor o serie de pelicule protectoare.

O altă soluţie pentru a scăpa de ochelarii inestetici sunt lentilele de contact cosmetice, care conţin şi dioptrii. Şi, pentru că tot vine vara, nu este nevoie să renunţaţi la ochelarii de soare în favoarea celor de vedere.

Vă puteţi comanda ochelari de soare care conţin şi dioptrii sau lentile heliomate, albe în interior şi colorate la soare.

Subţierea lentilelor costă şi 680 de lei

Subţierea lentilelor costă între 80 şi 680 de lei, în funcţie de cât de mult se reduce din grosimea lentilelor. Dacă se reduce mai puţin, lentilele vor fi gata într-o zi. „În cazul în care doriţi lentile foarte, foarte fine, timpul de lucru va fi de minimum zece zile”, explică opticianul Alexandru Voicu, de la Ada Optic din Capitală.

Specialistul explică şi faptul că subţierea lentilelor nu le reduce cu nimic performanţele. „Acurateţea este aceeaşi, aspect demonstrat de aparatele de măsurare”, adaugă el. După ce sunt subţiate lentilele, ele sunt „tratate” antireflex, antizgâriere şi antiaburire.

Dacă aveţi nevoie şi de ochelari de distanţă, şi de ochelari pentru vederea de aproape, puteţi cere lentile de tip „3 în 1”. Acestea asigură vederea de aproape, vederea la distanţă şi au aplicate tratamente care oferă protecţie contra soarelui. Astfel de ochelari pot fi schimbaţi o dată la cinci ani, deoarece conţin mai multe dioptrii, iar ochii se pot acomoda mai uşor.

Variante cosmetice pentru trei luni sau un an

Lentilele de contact cosmetice (albastre, verzi, castanii), care conţin şi dioptrii, pot fi purtate timp de trei luni, de aproximativ 30 de ori. „Există şi lentile pentru un an, care pot fi purtate zi de zi şi care se pot ţine inclusiv noaptea, când dormiţi, ziua când scrieţi la calculator şi staţi în aer condiţionat, în weekend când mergeţi în cluburi şi staţi în fum”, mai spune opticianul Alexandru Voicu.

Faţă de lentilele cu 30 de purtări, cele care pot fi menţinute timp de un an sunt de aproape trei ori mai scumpe. „Sunt foate rezistente, dar au totuşi o contraindicaţie: nu pot fi purtate sub duş şi la piscină”, mai spune opticianul.

Ochelarii de soare care conţin şi dioptrii sunt şi ei la modă. Chiar dacă lentilele suferă tot felul de tratamente care asigură confortul ochilor, ele nu pierd din acurateţe, susţin specialiştii. „Dacă sun teţi foarte sensibili la soare, recomand lentilele polarizate, care au toate reflexiile posibile”, spune opticianul Alexandru Voicu. Acestea ajung la preţul de 400 de lei.

Şi lentilele heliomate pot asigura protecţie contra soarelui, deoarece ele se închid în funcţie de intensitatea luminii. Peliculele aplicate pe lentile sunt aproape insesizabile.

UTIL

Cum se întreţin corect ochelarii de vedere

  • Nu îi scoateţi de la ochi cu o singură mână, chiar dacă rama este flexibilă, pentru că există riscul să se lărgească;
  • Ştergeţi ochelarii doar cu laveta, nu cu şerveţele umede. Acestea sunt aspre şi există riscul să zgârie lentilele. Pentru curăţare, mai puteţi folosi spray-uri speciale;
  • Păstraţi ochelarii doar în tocuri speciale, nu în buzunar sau pe bordul maşinii.