Evenimentul Zilei > International > Occidentul este în alertă. Kim Jong-Un declară război liderilor internaționali. A reactivat reactorul nuclear
Occidentul este în alertă. Kim Jong-Un declară război liderilor internaționali. A reactivat reactorul nuclear

Occidentul este în alertă. Kim Jong-Un declară război liderilor internaționali. A reactivat reactorul nuclear

Correa de Nord se poate să își fi reactivat un reactor nuclear la controversatul sit nuclear Yongbyon, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Acesta are capacitatea de a furniza plutoniu pentru fabricarea de bombe nucleare. Correa de Sud nu a confirmat informațiile, relatează warisboring.com.

La începutul lunii iulie a anului 2021, au început să apară semnale potrivit cărora reactorul nuclear de la controversatul sit Yongbyon ar fi fost reactivat. Specialiștii au remarcat descărcarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului, potrivit raportului întocmit de AIEA. Deși are o capacitate de doar 5 megawați, reactorul este capabil să furnizeze plutoniu pentru fabricarea de bombe nucleare.

„Nu au existat indicii de funcționare a reactorului de la începutul lunii decembrie 2018 până la începutul lunii iulie 2021”, potrivit unui raport al AIEA privind evoluțiile din Coreea de Nord din septembrie 2020. Cu toate acestea, de la începutul lunii iulie 2021, au existat indicii, inclusiv descărcarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului”, se arată în raport. Coreea de Sud nu a confirmat comentariile AIEA cu privire la reactor.

Și-a reactivat Coreea de Nord reactorul nuclear de la Yongbyon?

Un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării a declarat luni, 30 august, că Seul monitorizează activitățile nucleare și de rachete ale Coreei de Nord în strânsă cooperare cu SUA. Raportul AIEA a fost prezentat vineri consiliului guvernatorilor agenției.

În acesta se mai prevede că o instalație care deservește un laborator radio-chimic la Yongbyon a fost pus în funcțiune de la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii iulie. Uzina deservește o instalație de reprocesare a barelor de combustibil. În raport s-a notat că detaliile privind procesele din reactor și din laborator sunt „profund îngrijorătoare”.

Hartă sit Yongbyon

Kim Jong-un continuă să-și dezvolte programul nuclear, în ciuda sancțiunilor

AIEA își bazează observațiile pe imagini obținute cu ajutorul sateliților comerciali. Verificarea independentă a activităților nucleare din Coreea de Nord nu a mai fost posibilă după ce AIEA a expulzat inspectorii nucleari internaționali din țară, în urmă cu câțiva ani.

În luna martie, oamenii de știință de la Centrul Stimson din SUA, care analizează situația Coreei de Nord, au făcut o serie de observații în legătură cu procesele din laborator, afirmând că imaginile obținute în luna ianuarie indicau că regimul lui Kim Jong-un ar putea face pregătiri pentru a recupera plutoniu pentru arme nucleare.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor internaționale din cauza programului său de înarmare nucleară, care a provocat constant îngrijorare la nivel internațional și, în special, pentru vecinii regionali, precum Coreea de Sud și Japonia. În luna februarie, un raport intern al ONU a subliniat că regimul lui Kim Jong-un înregistrează progrese nucleare, în ciuda sancțiunilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: