Evenimentul Zilei > EVZ Special > Occidentul, cu masca pe ochi. Până unde va merge Erdogan?
Occidentul, cu masca pe ochi. Până unde va merge Erdogan?

Occidentul, cu masca pe ochi. Până unde va merge Erdogan?

Bazilica Hagia Sophia transformată în moschee, intervenții în Siria și în Libia, manevre în zona maritimă a Greciei ... Președintele Turciei își înmulțește provocările și actele expansioniste. Reacția occidentalilor, până în prezent, a fost foarte timidă.

În plus, față chestiunea Ciprului, s-au adăugat și exploatările gaziere turce în estul Mediteranei. La 22 iulie, o navă turcă nu a ezitat să efectueze explorări în larg, cu sprijinul navelor militare, în zona maritimă a Greciei, ridicând și mai mult tensiunile în această zonă.

În acest stadiu, nimic nu pare să poată opri obiectivele expansioniste ale lui Erdogan. Este timpul ca partenerii Turciei să înțeleagă cât de mult s-a schimbat Turcia.

Țara nu mai are nicio legătură cu cea care a bătut la ușa UE în urmă cu aproximativ 15 ani.

Mai religioasă și mai agresivă pe scena internațională, Turcia se îndepărtează inexorabil de legăturile sale europene.

Franța încearcă modest să reziste la expansionismul turc, dar rămâne izolată în cadrul unui NATO care ezită să modereze ambițiile Ankarei, scrie Le Monde.

Dezlegarea americană și inexistența diplomatică a Europei au creat un vid în care președintele turc nu ezită să facă manevre.

Sub barba Occidentului, armata sa s-a stabilit definitiv în Libia prin forța dronelor  și expedierea a câtorva mii de luptători sirieni.

Odată cu avizul președinților  Vladimir Putin și Donald Trump, s-a înființat un protectorat turc în nordul Siriei, unde moneda turcă, lira, este acum valabilă. Cât de departe va ajunge „sultanul” Erdogan?

 

Foto: Președinția Turciei

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: