Oboseala cauzată de cancer. Cel mai frecvent simptom al bolii

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului. Sursa: dreamstime.com

Oboseala, cunoscută și sub denumirea de fatigabilitate, este un simptom frecvent întâlnit în cazul cancerelor avansate. Această formă de oboseală afectează în mod semnificativ rutina zilnică a pacienților, aducând numeroase limitări în activitățile zilnice.

Oboseala, cunoscută și ca fatigabilitatea se manifestă ca o persistentă lipsă zilnică de energie - oboseală neobișnuită sau excesivă la nivelul întregului corp, care nu este ameliorată prin somn. Această stare poate fi acută, cu o durată de o lună sau mai puțin, sau cronică, cu o perioadă de la o lună până la șase luni sau mai mult.

Fatigabilitatea poate avea un profund impact negativ asupra capacității unei persoane de a funcționa și, implicit, asupra calității vieții.

Cum se resimte oboseala cauzată de cancer

Diversele forme de cancer și opțiunile de tratament asociate pot declanșa o stare de fatigabilitate, din cauza faptului că sistemul imunitar al organismului intră într-o luptă intensă împotriva bolii.

Chimioterapia, radioterapia, imunoterapia și intervențiile chirurgicale utilizate în tratamentul cancerului pot determina apariția stării de oboseală și epuizare. Cancerul și tratamentul acestuia pot, de asemenea, crește vulnerabilitatea la anumite afecțiuni, care la rândul lor pot contribui la dezvoltarea stării de fatigabilitate:

Anemie: în urma tratamentului, poate apărea anemia ca urmare a scăderii numărului de celule sanguine. Această reducere a celulelor sanguine afectează capacitatea de transport a oxigenului prin sânge (hemoglobina). Aproximativ 7 din 10 pacienți se confruntă cu anemie în timpul administrării chimioterapiei.

Terapia combinată: persoanele care urmează mai multe tratamente în același timp sau unul după altul pot fi mai susceptibile de a experimenta epuizare și oboseală.

Starea „hipermetabolică” indusă de tumoră: în competiția pentru substanțe nutritive, celulele tumorale pot acapara resursele, ceea ce poate afecta negativ creșterea și metabolismul celulelor normale. Ca urmare, pierderea în greutate, scăderea apetitului și oboseala sunt simptome frecvente observate.

Scăderea aportului de nutrienți din cauza efectelor secundare ale tratamentelor (cum ar fi greața, vărsăturile, răni la nivelul gurii, schimbări ale gustului, arsuri la stomac și diaree).

Hipotiroidismul: în cazul în care glanda tiroidă funcționează încet, metabolismul poate încetini, ceea ce duce la o ardere insuficientă a hranei și o furnizare inadecvată de energie pentru organism. Această afecțiune este frecvent întâlnită în mod obișnuit, dar poate apărea și ca rezultat al radioterapiei la nivelul ganglionilor limfatici din gât.

Medicamentele folosite pentru a trata efectele secundare precum greața, deshidratarea, durerea, depresia, anxietatea și convulsiile pot contribui la fatigabilitate.

Durerea: Cercetările arată că durerea cronică și severă crește oboseala.

Rutina zilnică: în timpul tratamentelor, mulți oameni își doresc să păstreze rutina și activitățile normale. Totuși, este posibil să fie nevoie să adaptați rutina pentru a economisi energie și a face față mai bine tratamentului.

Stresul poate agrava oboseala: stresul în timpul tratamentului poate fi variat, cuprinzând o gamă largă de aspecte, de la gestionarea bolii și incertitudinilor, până la îngrijorarea legată de îndeplinirea sarcinilor zilnice sau de îndeplinirea așteptărilor celor din jur.

Depresia și oboseala: este adesea dificil să se stabilească ordinea apariției simptomelor. O modalitate de a clarifica această situație este să explorați sentimentele de depresie. Simțiți-vă deprimat în mod constant? Ați avut episoade de depresie înainte de diagnosticul de cancer? Resimțiți sentimente de inutilitate sau descurajare? Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt afirmative, este posibil să fie necesar un tratament pentru depresie.

Insomnia: Incapacitatea de a dormi opt ore pe noapte va cauza atât oboseală mentală, cât și fizică, potrivit doctorulzilei.ro.

Alte simptome care trebuie să vă dea de gândit

Fiți atenți la semnele de avertizare ale iminentei oboselii cauzate de cancer, care pot include: ochi obosiți, picioare obosite, oboseală generalizată, umeri rigizi, scăderea nivelului de energie sau lipsa de energie, dificultăți de concentrare, slăbiciune sau moleșeală, sentimente de plictiseală sau lipsă de motivație, somnolență excesivă, iritabilitate crescută, nervozitate, anxietate sau agitație. Fiți atenți la aceste semne și consultați medicul dacă observați oricare dintre ele.