Pentru lupta susținută împotriva corupției din România, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a fost distinsă, în noiembrie 2016, cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei. Premiul i-a fost înmânat de Ambasadorul Suediei la București, Anneli Lindahl Kenny, iar în cadrul ceremoniei a fost proiectat și un colaj de mesaje realizat de Ambasada Suediei la București, în care simpli cetățeni, psihologi, artiști, jurnaliști și diplomați îi adresează mesaje de susținere Laurei Codruța Kovesi. Videoclipul acesta nu mai există pe pagina de Facebook a ambasadei.

Au șters un videoclip, dar au păstrat altele

Ieri, după ce informația a făcut vâlvă în spațiul public, Ambasada Suediei a postat pe Facebook o explicație. Susține că a șters videoclipul încă din 2017 pentru că era postat doar temporar. Explicația nu se susține deoarece, pe siteul Ambasadei sunt mai multe videoclipuri din 2016 și 2017.

Probabil că s-a dat cu banul între videoclipul care spune „când femeile muncesc, economia crește” și cel cu „Laudatio” pentru Kovesi și… ghinion pentru, pe atunci, șefa DNA. Și mai mare ghinion a avut însă Mariana din Obor. Mariana, o vânzătoare din Piața Obor, a devenit vedetă peste noapte, după ce a apărut în acest videoclip. I-au crescut vânzările, lumea o trata cu respect. Cine mai era ca Mariana, să fie ea aleasa „din popor” care o susține pe cea mai temută femeie a țării?

 

Mariana s-o oferit „să pună voce” pentru o necunoscută

Ca și în cazul alegerii videoclipului care trebuia, nu ne-am lămurit de ce, șters în 2017, și la selecția „omului din popor”, realizatorii clipului au lucrat la nimereală. În loc să caute un om care o iubea sincer și fără interes pe Kovesi, prin urmare mesajul lui ar fi mers direct în inima fanilor, ei au luat o femeie din Obor care nici măcar nu știa cine-i Kovesi.

Mariana, pe atunci de 48 de ani, venise din Vrancea cu struguri de vânzare. Pentru că niciun vânzător din piață nu a vrut să devină artist, vânjoasa moldoveancă s-a erijat rapid în purtătoarea de cuvânt a pieței. „Doamnă, pentru ceea ce ați început să faceți, faceți foarte bine. Mergeți înainte. Noi, din Piață la Obor, vă susținem!”. Acesta a fost mesajul pe care femeia l-a spus în fața camerei. După apariția videoclipului, Mariana a devenit celebră.

Mariana, confesiuni pentru EVZ, exclusiv

Evenimentul Zilei a prezentat, în exclusivitate, povestea Marianei și a clipului. Magda Spiridon și Mihai Oprea au căutat-o prin piață și Mariana a acceptat o discuție. „Nici nu mai știu când m-au filmat, cred că acum o săptămână. A venit un băiat și i-a întrebat pe mai mulți dacă vor să fie filmați și să zică ceva. Toți au fugit, n-au vrut. Atunci, i-am zis eu: „Zi-mi ce tre’ să zic, că zic eu”. M-a pus să repet după el și m-a filmat cu telefonul. Mi-a zis să spun aia și aia, am spus. Trei cuvinte și gata! Am crezut că e caterincă! Dar m-au anunțat oamenii din piață că am apărut la televizor. Da’ eu nu știu cinei femeia asta, mi-a zis să repet după el”, a povestit Mariana și a râs de isprava ei.

Apoi, a realizat că poate nu-i chiar bine ce a făcut. S-a încruntat și a întrebat: „E bine sau e rău? Mamă, eu nici nu știu cine-i femeia asta. Am făcut ceva rău? Am crezut că e caterincă și d-aia m-am lăsat filmată. Am repetat ce mi s-a spus să zic”, a povestestit Mariana. Între timp mai vindea și struguri, că doar nu era să-și piardă clienții, dar frământările nu au încetat. „Vă jur că nu știu cine-i femeia asta. Nici acum nu știu. Da’ chiar, cine e femeia asta de care am vorbit?”, a întrebat Mariana. Colegii i-au explicat cine este, s-a încurcat cu repetarea numelui, s-a lăsat păgubașă și și-a văzut de marfa ei. „N-am auzit, eu n-am timp. Vin în Obor de la 18 ani. Am doi copii, m-a lăsat bărbatu’. Acum e sezon, plătesc 400 de lei pe lună la gazdă, în București. Vând marfa, iar când se termină mă duc în Vrancea și aduc alta. Când să mă mai uit și la televizor? Și, vă rog frumos, nu mă fotografiați, nu mai vreau, că iar apar pe toate alea.

 

Ambasada a repostat clipul de premiere

Ambasada Suediei a ripostat cu lipsă de diplomație la știrile din presă, pe care le-a catalogat drept „false”. Drept dovadă că nu au eliminat videoclipul din cauza revocării Laurei Codruța Kovesi de la DNA, ci pentru că, probabil, nu avea loc pe internet, funcționarii ambasadei au postat clipul de la ceremonie și și-au reafirmat aprecierea pentru Kovesi.

„Ambasada Suediei stă în spatele deciziei regelui Carl al XVI-lea, Gustav, de a acorda Laurei Codruta Kövesi titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară datorită luptei sale împotriva corupției. Cine urmărește Facebook va vedea că ne-am amintit de acest moment într-o postare săptămâna trecută”, se arată în mesajul Ambasadei. Mesajul se încheie: „Este, de asemenea, trist faptul că această declarație va beneficia de o mai mică atenție decât afirmațiile false care au fost difuzate ieri”.

 

Te-ar putea interesa și: