Obisnuiti sa fie europeni

Turul celor 7 minuni ajunge in Capitala Culturala Sibiu, al carei centru arata ca scos din cutie.

Drumul de la Alba Iulia la Sibiu se parcurge cam intr-o ora, cu masina. De la Sebes incolo, acesta se aglomereaza cu TIR-uri care traverseaza Romania pe ruta culoarului IV paneuropean.

Si tot de la Sebes, arhitectura se schimba radical: intram in „pamantul craiesc” - teritoriul in care sasii formau odata majoritatea. Casele sunt solide, cu ziduri groase si porti inalte. Lipite unele de altele, dau senzatia unui zid continuu.

Ciorba de burta Kon-Tiki Inca de la intrarea in Sibiu se simte ca orasul este in plina dezvoltare: se lucreaza la lungirea pistei aeroportului, iar terminalul de calatori luceste a nou. Pe dreapta, un panou te anunta ca ai intrat in Capitala Culturala a Europei. Circulatia spre centru se desfasoara lent, iar parcarea in zona centrului istoric poate fi o chestiune serioasa.

In schimb, cazarea nu este o problema, cu conditia sa nu aiba loc evenimente de anvergura, cum a fost a III-a Adunare Ecumenica Europeana. In oras exista hoteluri de cinci, patru, trei si doua stele, dar si numeroase pensiuni ingrijite. Kon-Tiki este una dintre acestea, cotata la trei margarete si situata la zece minute de mers de Piata Mica.

O camera dubla costa 130 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Cu 6 lei, la restaurantul pensiunii se poate comanda ceea ce cunoscatorii spun ca ar fi cea mai buna ciorba de burta din Sibiu.

Atmosfera europeana

Turistii se pot considera rasfatati in Sibiu. Zona ultracentrala (Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Bdul Nicolae Balcescu, Strada Cetatii, Parcul Cetatii etc.) arata ca scoasa din cutie si este exclusiv pietonala, pavata cu piatra cubica si dale. La intrari se gasesc harti detaliate ale orasului, cu principalele obiective turistice. Exista si info-chioscuri stradale, care functioneaza prin atingerea ecranului.

Daca nici acestea nu sunt suficiente, doua puncte de informare turistica, unul la primarie, in Piata Mare, celalalt la Casa Luxemburg, in Piata Mica, ii asteapta pe turisti cu harti gratuite, o gramada de materiale informative, dar si ponturi despre posibilitatile de cazare.

La magazinele cu suveniruri se gasesc de la brelocuri pana la tricouri cu maneca lunga si hanorace. Majoritatea obiectelor sunt imprimate cu sigla Capitalei Culturale Europene si cu Sibiul.

Deasupra strazilor, geamurile decupate in acoperisurile tuguiate arata ca niste ochi curiosi. Ai senzatia ca uriasi blajini cu chipuri fantastice iti vegheaza pasii. Pe jos, pana si capacele de canal sunt personalizate cu stema municipiului de pe Cibin. In jur, limba romana se amesteca cu germana, engleza, franceza sau maghiara.

In centrul orasului, tot timpul se intampla cate ceva. O delegatie a landului Turingia descinde in fata primariei. Localnicii nici macar nu mai intorc capul. S-au obisnuit ca orasul lor sa fie in centrul Europei.

CONTRAST

Fatade frumoase, maghernite mizere

Seara, murmurul poliglot al orasului se domoleste. Un pian canta in Piata Mica, langa Podul Minciunilor, pe care doi tineri se saruta. Atmosfera il impresioneaza pe Jeff O’Brien, un fotograf american in varsta de 57 de ani, care lucreaza pentru o agentie din Germania.

El a mai vizitat orasul si in 2001, dar acum l-a gasit total altfel. „Este incredibil! Atunci nu puteai sa faci poze de arhitectura, starea orasului era alta. Diferenta dintre atunci si acum este ca intre zi si noapte”, spune Jeff, care a observat insa ca, daca fatadele sunt curate si frumoase, indaratul lor este inca mizerie.

DE TINUT MINTE

Harti gratuite

Timp de vizitare: O zi Ghidaj: Harti cu principalele obiective turistice se pot obtine gratuit de la punctele de informare turistice

Parcare: un leu pe ora. Tichete se pot lua de la chioscuri si de la automate. In zona ultracentrala sunt locuri insuficiente. La mica distanta insa, in Piata Cibin sau la Sala Thalia, parcarea e mai lejera.

Suveniruri: Oferta bogata, atat cu Capitala Culturala Europeana, cat si doar cu orasul. Preturi pentru toate buzunarele

Cazare: De la hoteluri de cinci stele pana la pensiuni de doua margarete

Masa: In zona ultracentrala functioneaza zeci de pizzerii si restaurante

Alte atractii: Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, Biserica de la Biertan, Cetatea cu bazilica din Cisnadioara