Obamagate cutremură SUA. „Deep State” sub anchetă: Abuzuri de nedescris ale FBI

Obamagate cutremură SUA. „Deep State” sub anchetă: Abuzuri de nedescris ale FBI

După o serie de dezvăluiri explozive a abuzurilor FBI în anchetarea fostului colaborator al lui Trump, Carter Page, și a fostului consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, Senatul a făcut luni doi pași importanți pentru demararea unei anchete proprii a acestor abuzuri.

Subiectul ședinței a fost presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezindenția care avuseseră loc cu două luni înainte, și câștigate de Donald Trump împotriva tuturor așteptărilor.

După ședință, Obama le-a cerut lui Yates și Comey „să rămână” și a spus că a „aflat informații despre Flynn”, iar discuția sa cu ambasadorul rus despre sancțiuni.

Flynn a fost acuzat că i-ar fi promis oficalului rus că Trump va ridica sancțiunile asupra Rusiei. S-a dovedit că, în realitate, Flynn doar a cerut Rusiei să nu răspundă cu măsuri simetrice la decizia de expulzare a mai mulți diplomați ruși, de către administrația Obama, sub pretextul amestecului Rusiei în alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obama „a specificat că nu dorește alte informații suplimentare pe acest subiect, însă vrea informații dacă Casa Albă ar trebui să-l trateze altfel pe Flynn, date fiind informațiile”.

În acest moment, documentele declasificate arată că „Yates nu știa despre ce vorbește președintele, dar și-a dat seama din discuție. Yates și-a amintit că Comey a pomenit Legea Logan, dar nu ține minte dacă «exista o anchetă», Comey nu a vorbit despre o acțiune în justiție în acea ședință”.

Și documentul continuă: „Lui Yates nu i-a fost clar de unde a primit președintele acele informații. Yates nu își amintește cum a răspuns Comey la întrebarea despre cum ar trebui tratat Flynn. A fost atât de uimită de informațiile pe care le auzea, încât îi era greu să proceseze și să asculte discuția în același timp.”

Yates, care a fost demisă de administrația Trump, după ce a refuzat în mod extraordinar să apere în justiția măsura de interzicere a călătoriilor din țările islamice, dispusă de Trump, a declarat ulterior că era preocupată dacă Flynn nu era vulnerabil la un posibil șantaj, date fiind discuțiile cu ambasadorul rus.

Legea Logan, datând din 1799, nu a fost aplicată niciodată în istoria SUA: ea sancționează cetățenii americani care pretind în mod fals că reprezintă guvernul Statelor Unite în relația cu puteri străine.

Evident, în 1799 nu existau telefoane, iar prin „reprezentare” se înțelegea cu totul altceva decât astăzi.

În moțiunea prin care a renunțat la acuzațiile împotriva lui Flynn, Departamentul de Justiție nota că legea Logan este „literă moartă”.

Cu toate acestea, Peter Strzok a invocat legea Logan în decizia de a nu închide ancheta împotriva lui Flynn, deși agenții care au derulat investigația au recomandat oprirea ei.