Preşedintele Barack Obama nu a fost prezent la unul dintre cele mai importante evenimente ale comunităţii de afroamericani din SUA, dar a trimis un mesaj video, prin care a precizat că situaţia dificilă din ţară se va resimţi şi mai acut şi în rândul populaţiei afroamericane.
În cadrul celei de-a zecea ediţii a evenimentului "State of the Black Union", organizat la Los Angeles, Obama a reamintit faptul că şomajul în rândul afroamericani este de cinci ori mai mare în raport cu media la nivel naţional.
"Ştiţi că momentele grele pentru SUA înseamnă momente şi mai dificile pentru afroamericani, iar situaţia de criză de acum nu face excepţie", a precizat liderul de la Casa Albă. În acelaşi timp, Obama a mai atras atenţia asupra faptului că Guvernul nu poate reuşi să facă faţă acestor provocări de unul singur. "Noi toţi trebuie să ne implicăm şi trebuie să împărţim un obiectiv şi valori comune", a mai subliniat Obama, în cadrul discursului publicat şi pe site-ul Casei Albe.
Pentru a atrage atenţia asupra faptului că îşi ţine promisiunile din campania electorală, preşedintele american a adăugat că "pentru a pune în aplicare schimbările progresiste, actuala administraţie a obţinut în ultimele 30 de zile mai multe rezultate decât ceea ce s-a realizat pe întreaga perioadă a anilor anteriori. Politica noastră va reduce diferenţa între ceea ce suntem şi ceea ce putem fi", a concluzionat Obama.
Economia din SUA, motorul economiilor globale
În ceea ce priveşte situaţia economică din SUA, aceasta ar putea cunoaşte o uşoară îmbunătăţire începând cu ultimul trimestru din 2009. Previziune optimistă aparţine preşedintelui bancii centrale a Elveţiei, Jean-Pierre Roth.
"Recuperarea va veni, ca întotdeauna, din Statele Unite. Mă aştept să vedem o îmbunătăţire înainte de finalul acestui an", preciza acesta în cadrul unui interviu acordat publicaţiei elveţiene SonntagsBlick.
În ceea ce priveşte planul de redresare economică propus de Obama, acesta prevede şi reduceri de impozite pentru cei care câştigă sub 200.000 dolari pe an. Cumulată, suma totală a reducerilor va ajunge la aproximativ 300 miliarde de dolari.
În plus, administraţia va oferi o amânare de la plata impozitelor pentru acele firme care vor face în această perioadă angajări.
Acest plan de relansare, în valoare de aproape 800 miliarde de dolari, a fost aprobat atât de Senatul american, cât şi de Camera Reprezentanţilor, în urmă cu câteva săptămâni.