Au trecut trei zile şi ministrul Fenechiu un ne-a răspuns dacă va demisiona din Parlament după metoda Voiculescu, pentru a scăpa de o sentinţă iminentă în dosarul "Transformatorul".Ministrul a înlocuit pe criterii politice şefi de companii de stat şi pe aproape toţi managerii privaţi. Oamenii săi au acum control aproape discreţionar asupra unor contracte de milioane de euro.
Consilieri în puncte cheie
În primele zile de mandat, acesta l-a adus în fruntea aeroportului Henri Coandă pe colegul de partid (PNL) Cornel Poteraşu. Acesta fusese destituit din aceeaşi funcţie din cauza scandalului legat de uciderea studentei japoneze. Ulterior, Fenechiu a continuat numirile pe linie politică la căile ferate. În fruntea CFR Călători, acesta l-a adus pe Valentin Dorobanţu, pe care a pretins că nu îl cunoaşte. Potrivit unor surse EVZ, Dorobanţu este însă fiul lui Valeriu Dorobanţu, fost director al Direcţiei Organizare şi Control (DOC).
Dornic să-şi extindă influenţa şi în domeniul maritim, ministrul Transporturilor şi-a numit propriul consilier, pe Vasilică Ţugui, ca reprezentant ministerial în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Apropiaţi ai lui Fenechiu au ajuns însă şi în funcţii care nu ţin de domeniul transporturilor. Alexandru Muraru, om de casă al ministrului liberal, a fost uns la şefia Institutului Naţional al Patrimoniului.
Cartoful fierbinte: "manage-mentul privat"
Incompatibilitatea dintre viziunile managerilor privaţi şi cea a lui Fenechiu a condus la demisii în lanţ. Primele capete au căzut de la CFR SA. Fenechiu a refuzat managerilor planul administrativ, aşa că Dimitrios Sophocleous, director general, şi Lucian Isar, preşedinte al CA, şi-au depus demisiile.
În locul lor au venit oameni cu state vechi la CFR, respectiv George Micu, în postura de director general, care a fost secondat la câteva zile de Viorel Scurtu. De asemenea, Liviu Radu l-a înlocuit pe Mustafa Aysun în funcţia de preşedinte al CA al CFR Marfă. Şi managerul Tarom, Christian Heinzmann, are zilele numărate. Postul său va fi ocupat interimar de un fost şef al Tarom, Nicolae Demetriade. Din "umbră" este însă pregătit Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi.
Miza numirilor cheie - contracte de milioane
Companiile din transporturi controlează contracte de milioane de euro. Acestea au fost subiect de dispută între oamenii lui Relu Fenechiu şi managerii privaţi ai companiilor din subordine. Pentru că au refuzat atribuirea unui contract de infrastructură feroviară de 1,2 miliarde de lei, managerii privaţi ai CFR SA au fost nevoiţi să plece.
Noul management numit de Fenechiu a atribuit imediat contractul. Totodată, şeful Tarom ar fi refuzat creşterea flotei companiei, propusă chiar de Fenechiu. I s-a scurtat mandatul cu trei ani. Rămânând tot în domeniul transporturi, CFR Călători, sub conducerea lui Valentin Dorobanţu, continuă să piardă cotă de piaţă în faţa operatorilor privaţi, cedând rute profitabile şi practicând preţuri exagerate. Întâmplare sau strategie ministerială?
În fine, Alexandru Muraru, pus de Fenechiu în fruntea Institutului Naţional al Patrimoniului, controlează contracte extrem de bănoase, avizând deschiderea unor şantiere de restaurare şi organizând licitaţii. Are totodată în gestiune o mulţime de bani.Fenechiu vrea să scape de condamnare prin demisieMinistrul Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), ia în calcul demisia sa din Camera Deputaţilor, pentru a scăpa de dosarul său de corupţie de la Curtea Supremă. Surse politice au explicat pentur EVZ că această măsură este ultima carte pe care ministrul o păstrează în procesul "Transformatorul". Altfel, la următorul termen de judecată este posibilă o amânare din motive simple: unul dintre avocaţi sau inculpaţi nu se poate prezenta, deoarece are rezervări pentru un sejur turistic sau este bolnav.Pe 4 iulie, Curtea Supremă a fixat termenul final în dosarul în care ministrul este acuzat de fapte de corupţie comise în calitate de acţionar şi/sau administrator la firmele din grupul Fene. Demisia lui Relu Fenechiu ar duce la pierderea privilegiilor parlamentare, iar procesul său s-ar muta de la Înalta Curte la Tribunalul Iaşi.Metoda demisiei a fost inspirată de la partenerul său politic, fostul lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Acesta şi-a dat demisia de trei ori din Senat pentru a încurca ancheta procurorilor.În iunie 2012, înainte de a se judeca ultimul termen din procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu şi-a anunţat demisia din Parlament. Dosarul s-a mutat de la Înalta Curte la Tribunalul Bucureşti. Procesul a fost reluat la instanţa inferioară, iar judecătorul de la Tribunal stabileşte ce probe strânse de Curtea Supremă rămân în proces şi care trebuie refăcute. Completele de la Curtea Supremă sunt renumite pentru rapiditatea cu care judecă procesele de corupţie şi pentru condamnările dure care le dau celor găsiţi vinovaţi.
Seicii AU UMPLUT-O DE BANI pe Simona Halep! Ce SUMA URIASA a incasat pentru FINALA de la Doha

Stirile zilei
animalzoo.ro
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Transporturi
Alte articole din categorie
14,90Lei
14,90Lei
14,90Lei
LASA UN COMENTARIU