Pandemia ar putea dura încă 7 ani. Explicațiile și avertismentul oamenilor de știință

Pandemia ar putea dura încă 7 ani. Explicațiile și avertismentul oamenilor de știință

Oamenii de ştiinţă lansează cel mai crunt avertisment. Acapararea vaccinurilor de către statele bogate ar putea prelungi pandemia încă 7 ani.

Oamenii de ştiinţă lansează cel mai crunt avertisment! Cu toții ne dorim cu disperare să se termine această pandemie globală. Dar asta nu se va întâmpla dacă cele mai bogate națiuni nu își împart vaccinurile cu restul lumii. Este mesajul dat de experții din domeniul sănătăţii.

Până la jumătatea lunii februarie 2021, au fost administrate 191 de milioane de vaccinuri. Mai mult de trei sferturi dintre acestea au fost primite în doar 10 țări. Se arată în raportul Organizației Națiunilor Unite.

Oamenii de ştiinţă lansează cel mai crunt avertisment! Pandemia ar putea dura încă 7 ani!

În schimb, în același timp, aproximativ 130 de națiuni, care împreună cuprind 2,5 miliarde de oameni, nu primiseră deloc vaccinul. Expertul în sănătate publică, Gavin Yamey, solicită națiunilor bogate să înceteze cu „acumularea” vaccinurilor COVID-19. Şă se gândească şi la ţările sărace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul a explicat de ce „naționalismul vaccinului” este în cele din urmă egoist. „Dacă ţările bogate continuă să acumuleze vaccinuri, susține el, pandemia globală ar putea continua până la șapte ani”.

„Un focar oriunde ar el declanşat se extinde peste tot și de aceea este în interesul nostru să începem să împărţim dozele echitabil”. A mai spus profesorul Yamey.

La câteva zile după publicarea avertismentului, s-a aflat că se blochează livrările de vaccin AstraZeneca în Australia. Motivul ar fi lipsa de aprovizionare din Uniunea Europeană.

„Ca națiuni, suntem ca niște nave pe un ocean”, explică Yamey , „și cădea împreună”. Yamey spune că vaccinurile ajută la menținerea pe linia de plutire în aceste vremuri fără precedent.

Până în prezent, aproximativ 190 de națiuni s-au alăturat mecanismul COVAX. Aproape trei sferturi dintre statele bogate au reuşit să își cumpere vaccinurile direct de la furnizori. Şi nu prin metoda creată pentru toate ţările din lume.

Asta înseamnă că 16% din populația lumii a cumpărat mai mult de jumătate din toate dozele disponibile

Această abordare „eu primul” reprezintă o amenințare majoră la atingerea imunității maselor la scară globală, spun experții. Acest lucru nu numai că va condamna oamenii la moarte și boală, ci oferă virusului șansa de a crea noi variante. Într-un mod în care vaccinurile noastre actuale să nu mai ajute.

„Nu există nicio modalitate de a opri țările bogate să urmărească aceste tranzacții, dar COVAX poate influența modul în care se fac astfel de tranzacții. Astfel încât mai multe dintre aceste achiziţionări să fie benefice şi pentru restul lumii”.

Ambele comentarii au urmat declarațiilor recente ale directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a avertizat că lumea se află „la un pas de un eșec moral catastrofal”. Unde doar oamenii bogați sunt protejați de COVID-19, cel puțin pe termen scurt.

Deci, care este opțiunea cea mai bună?

În noul său comentariu, Yamey susține că națiunile mai bogate trebuie să-și doneze vaccinurile cât mai curând posibil. Aşa ar fi „echitabil”,şi „este posibil de realizat”. Aşa s-ar putea opri apariția viitoarelor variante și focare.

O astfel de acțiune ar putea, de asemenea, economisi o mulțime de bani. Un studiu recent a constatat că dacă națiunile mai sărace nu sunt vaccinate timp de câțiva ani, economia globală ar putea pierde 9 trilioane de dolari SUA. Totul din cauza întreruperii lanțurilor globale de aprovizionare. Națiunile bogate ar suporta jumătate din acest cost.

Punerea în aplicare a unor sisteme de sănătate de bază care îmbunătățesc aprovizionarea globală cu vaccinuri, îmbunătățesc totodată armonizarea lanțului de aprovizionare. Nu este doar ceea ce trebuie făcut din punct de vedere etic sau economic, ci și cel mai bun mod de a pune capăt unei pandemii globale pentru toată lumea. Comentariul a fost publicat în Nature.