Evenimentul Zilei > International > A patra doză de vaccin devine realitate. Oamenii de știință au anunțat ce categorii sunt vizate
A patra doză de vaccin devine realitate. Oamenii de știință au anunțat ce categorii sunt vizate

A patra doză de vaccin devine realitate. Oamenii de știință au anunțat ce categorii sunt vizate

Mai mulți oameni de știință din America au lansat teoria unei a 4-a doze de vaccin. Ce persoane ar fi eligibile și în ce conjunctură ar putea fi făcut serul.

Orice persoană cu afecțiuni sau boli preexistente moderate sau severe poate avea nevoie de o a patra injecție de rapel pentru a fi protejată în mod adecvat împotriva COVID-19, conform ghidurilor actualizate ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Se vorbește deja despre a 4-a doză a vaccinului anti-Covid

Orientările – făcute publice luni – spun că o a patra doză ar putea fi administrată cu orice vaccin a cărui utilizare a fost aprobată, inclusiv cu doza unică și cu regimurile cu doze mixte ale Janssen.

„După terminarea unei serii primare cu ARNm și a unei doze suplimentare de vaccin cu ARNm, persoanele cu imunitate moderată și severă sunt eligibile pentru o doză de rapel”, se arată în orientările actualizate.

Oricine este eligibil pentru vaccinul de rapel ar trebui să aștepte cel puțin șase luni între al treilea și al patrulea vaccin, a adăugat CDC, conform globalnews.

În Canada nu a fost autorizată a 3-a doză

Ministerul Sănătății din Canada nu a autorizat o a treia injecție de rapel administrată în cadrul niciunui vaccin, deși Comitetul consultativ național pentru imunizare (NACI) a recomandat ca persoanelor în vârstă și rezidenților din centrele de îngrijire pe termen lung să li se ofere o a treia doză de vaccin ARNm la cel puțin șase luni după ce au terminat seria de două injecții. NACI a susținut, de asemenea, o a treia injecție pentru unele persoane imunocompromise.

„Consimțământul informat ar trebui să includă o discuție despre ceea ce se știe și ceea ce nu se știe despre riscurile și beneficiile furnizării unei doze de rapel, inclusiv despre statutul off-label al recomandării NACI”, se arată în declarația canadienilor, conform sursei citate.

La începutul acestei luni, CDC a recomandat o a treia doză de ARNm – mai degrabă decât o injecție de rapel – pentru persoanele imunocompromise cu vârsta de cel puțin 18 ani, recomandând ca aceasta să fie administrată la cel puțin 28 de zile după terminarea seriei de două doze.

Noi constatări făcute în cadrul studiilor

„Studiile au constatat că unele persoane imunocompromise nu dezvoltă întotdeauna același nivel de imunitate după vaccinare așa cum o fac persoanele neimunocompromise și pot beneficia de o doză suplimentară pentru a asigura o protecție adecvată împotriva COVID-19”, a precizat CDC.

Mai multe provincii din Canada au adoptat, de asemenea, această politică pentru persoanele în vârstă, pe baza recomandării INAC.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.