Oamenii de știință chinezi cresc coarne de cerb pe șoareci în speranța de-a regenera într-o zi membrele umane

Oamenii de știință chinezi cresc coarne de cerb pe șoareci în speranța de-a regenera într-o zi membrele umane Sursa: Arhiva EVZ

Cercetătorii de la Universitatea Politehnică de Nord-Vest din Xi'an, China, și-au demonstrat capacitatea de a face să crească coarne de cerb pe fruntea șoarecilor folosind celule stem transplantate de la cerbi.

Spre deosebire de șoarecii cărora li s-au administrat celule pulmonare umane înainte de pandemie de către virusologul Shi Zhengli de la Wuhan, acești monștri nu sunt dezvoltați pentru a crea un nou agent patogen infecțios. Mai degrabă, oamenii de știință din spatele acestor experimente grotești socotesc că munca lor ar putea duce la progrese în regenerarea membrelor umane.

Cercetările lui Tao Qin și ale echipei sale cu privire la șoarecerbi au fost publicate la începutul acestei luni în revista Springer Nature Science.

Cercetătorii au observat că cerbii își pierd coarnele în fiecare primăvară. Până în toamnă au un nou set, care crește cu aproximativ 2,08 centimetri pe zi și poate ajunge până la 33 de kilograme în masă și 47 de centimetri în lungime în aproximativ trei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce diverși pești, șopârle și amfibieni au capacitatea de a reconstrui organe și alte părți ale corpului, acest lucru nu este o caracteristică prea comună la mamifere, astfel că abilitatea cerbilor masculi de a regenera în mod obișnuit structuri osoase învelite în nervi și vase de sânge poate avea o anumită legătură cu eforturile oamenilor de a face același lucru.

Scopul unui experiment inedit

Presupunând că o mai bună înțelegere a regenerării coarnelor de cerb ar putea fi o sursă de potențiale aplicații în medicină, Qin și echipa sa au identificat o populație de celule progenitoare (stem) de blastemă a coarnelor responsabile de ciclul de regenerare a coarnelor la cerbul sika. Această varietate de celule stem, consideră ei, ar putea fi o caracteristică disponibilă pentru regenerarea țesuturilor vertebrate.

Cercetătorii au prelevat populații de celule stem de la baza coarnelor căzute, care nu aveau mai mult de cinci zile, le-au cultivat într-o farfurie Petri, apoi le-au transplantat în fruntea unor șoareci de laborator. Deși limitată, se întâmplă ca șoarecii să aibă, de asemenea, capacitatea de a regenera părți ale unui membru: vârfurile degetelor de la picioarele din față. În consecință, aceștia ar putea fi mai predispuși decât alte mamifere la transplanturi.

La două luni de la implantare, șoarecii au început să sufere deformări îngrozitoare, descrise de oamenii de știință ca fiind „structuri asemănătoare unor coarne de cerb”.

Field and Stream a relatat că nu este pentru prima dată când oamenii de știință chinezi au deformat radical șoareci cu coarne asemănătoare celor de cerb.

Ce încearcă oamenii de știință

O lucrare publicată în august 2020 în Journal of Regenerative Biology and Medicine a detaliat modul în care cercetătorii de la Universitatea Changchun Sci-Tech din provincia chineză Jilin au transplantat țesut de coarne de cerb - nu doar celulele blastematice specifice - de la un cerb, pe capetele șoarecilor. Aceștia au concluzionat că „stabilirea cu succes a unui model de șoarece nude pentru a crește coarne xenogene a deschis o cale complet nouă pentru cercetarea în domeniul coarnelor”.

Qin și echipa sa au remarcat că rezultatele lor recente „sugerează că cerbul [celulele progenitoare de blastema din coarnele de cerb] ar putea avea o aplicație în repararea clinică a oaselor. ... Dincolo de aceasta, inducerea celulelor mezenchimale umane obișnuite sau a altor celule în celule asemănătoare ABPC prin activarea unor gene caracteristice cheie ar putea fi potențial utilizate în medicina regenerativă pentru leziuni ale scheletului sau regenerarea membrelor”.

sursa: www.theblaze.com