Am întrebat cinci oameni de afaceri din Sibiu, cu cifre de afaceri cumulate de peste 500 de milioane de lei și peste 1.500 de angajați, cum îi influențează schimbările politice și guvernamentale din ultima perioadă. Și nu ne-au prea spus ”de bine”.
Pe managerii firmelor i-am întrebat cum văd implicarea primarului Sibiului în politica națională, care au fost așteptările de la actualul Guvern și cum îi afectează (dacă îi afectează) recentele modificări politice. Pentru că, până la urmă, oamenii de afaceri fac economia să funcționeze.
Cel mai scurt răspuns l-am primit de la Mircea Ureche, directorul general al Morii Cibin SA, companie care raporta pe primele nouă luni ale anului trecut venituri totale de aproape 115 milioane de lei. ”Politica nu mă interesează, din simplul motiv că fără politică ne-ar fi mai bine. Îl apreciez în mod deosebit pe domnul Klaus Johannis, pentru că discursul lui este foarte simplu, clar și la obiect, diferit față de cel al politicienilor. Mi-ar părea rău pentru domnia sa să-l «sacrificăm» într-o lume mult prea «nesigură» și răutăcioasă. Locul lui este la Președinție sau primar la Sibiu”, spune Mircea Ureche.
Cel mai mare constructor român: ”modificările aduc instabilitate”
Mircea Bulboacă este cel care a înființat Con-A, una din cele mai mari firme de construcții din România și cea mai importantă cu acționariat românesc. ”Recentele modificări din guvern nu sunt benefice mediului de afaceri pentru că, în primul rând, aduc instabilitate și, în al doilea rând, se elimină componenta liberală din Guvern. Acest fapt aduce și riscul de a nu mai avea cine susține măsurile liberale din programul de guvernare. Spre exemplu, exista riscul modificării cotei unice”, arată președintele grupului de firme care acționează pe piața construcțiilor. De la Executiv spune că nu a avut mari așteptări, mai ales că măsurile economice adoptate au dus la reducerea investițiilor, în paralel cu creșterea cheltuielilor administrației și reducerea colectării la buget. ”Iar din acest motiv au impus tot felul de taxe. Cea mai recentă taxă de acest gen va intra în vigoare de la 1 aprilie și se referă la creșterea accizelor la carburanți. Este evident că această măsură va avea efecte negative asupra situației economice și a nivelului de trai. Deci una dintre așteptări era menținerea taxelor și impozitelor la același nivel, care sa păstreze sau să crească nivelul de colectare, asigurând în acest fel și un buget consistent pentru investiții”. Printre investițiile așteptate de oamenii de afaceri sunt cele în infrastructură. ”Care să includă și realizarea autostrăzii Sibiu - Pitești, mult mai necesară decât tronsonul propus în prezent, luând în considerare producția de componente auto pe care o are România”, este de părere Bulboacă. Constructorul sibian crede că prezența lui Johannis la București este un aspect pozitiv. ”Cu siguranță că prezența domnului Johannis ar fi benefică, pentru că are o gândire liberală și cunoaște foarte bine sistemul administrativ românesc și faptul că la baza dezvoltării sociale sănătoase stă o economie sănătoasă, viziune care și-a lăsat deja amprenta asupra orașului Sibiu de-a lungul ultimilor 15 ani. Accederea dânsului într-o funcție importantă la nivel național nu va face decât să amplifice acest mod de gândire și să îl facă valabil pentru întreaga Românie”, speră Mircea Bulboacă.
O altă abordare: să își facă și mediul privat datoria Ioan Tușinean este președintele Consiliului de administrație al grupului de firme Sinecon – Construcții SA, unul din cei mai importanți constructori de pe piața lucrărilor publice din județ. ”Eu sunt de părere că este necesar să schimbăm un pic registrul în care abordăm această chestiune. De 25 de ani se vehiculează aceleași întrebări și aceleași răspunsuri. Cam întotdeauna a fost un paralelism între ce vrem noi și ce vor ei, ce facem noi și ce fac ei”, este de părere Tușinean. El susține că, pentru a avea așteptări de la politicieni, și societatea privată trebuie să respecte regulile jocului. ”Cei din economia privată, indiferent de cât de greu e în acest domeniu, din moment ce au ales asta, ar trebui să își practice meseria conform așteptărilor celor care guvernează. Eu zic că aceste așteptări sunt simple: să lucreze legal. Fiecare leu să fie însoțit de documente oficiale. Cine își permite să critice să nu mai joace în alte partide de evaziune, de țepe date partenerilor de afaceri. Să-i lăsăm pe politicieni să își facă treaba și noi să o facem pe a noastră”. Constructorul așteaptă de la Guvern o mai bună absorbție a fondurilor europene și stabilitate politică. Pe care o remarcă la Sibiu. ”În ceea ce îl privește pe domnul primar, eu mă bucur că în Sibiu și în județ avem de 10 – 15 ani o stabilitate ce are efect pozitiv asupra economiei private. O stabilitate indiferent de cine s-a perindat la conducerea instituțiilor. Dacă domnul primar ar fi mers sau va merge la București, atunci eu îmi doresc ca în județul Sibiu să se menține cel puțin gradul de stabilitate pe care îl avem de câțiva ani, iar pe plan național, prezența lui Klaus Johannis poate fi un lucru bun pentru toată lumea. Însă așteptările trebuie să fie rezonabile și în acest caz”, mai arată Tușinean. El mai are o așteptare de la politicieni. ”Să vorbească frumos unii cu alții, să renunțe la zeflemea și la glume și, dacă pot, să mai citească din Churchill, din aforismele lui”.
Companie cu acționar străin: ”de azi pe mâine”
Evenimentul Zilei a discutat și cu managerul unei importante companii cu capital străin ce activează în domeniul materialelor de construcții, cu o unitate de producție în Sibiu, manager care a solicitat confidențialitate. ”În urmă cu două luni a avut loc o creștere a redevențelor pentru exploatările de tip minier. De azi pe mâine a fost creșterea și cu caracter ultimativ, deși în licențele de exploatare lucrurile sunt altfel prevăzute”, exemplifică managerul respectiv modul în care ”discută” Executivul cu investitorii. Și el subliniază efectele negative ale creșterii prețurilor la carburanți. ”Se va reflecta direct în prețul produselor finite, iar asta cuantificat nu doar o singură dată: pe lângă prețurile legate de transport vor fi și celelalte costuri adiacente crescute. Faptul că nu a fost redus CAS-ul la angajator cu cele cinci procente desigur că influențează iarăși, direct, costul produselor noastre finite”. Compania pe care o reprezintă ar fi așteptat de la guvern și amânarea liberalizării prețurilor la gaze, ce va avea drept efect iarăși o scumpire a produselor finite. ”Instabilitatea legislativă fiscală din 2014 are un impact foarte negativ pe piața investițiilor. Toată lumea este în stand-by”, mai remarcă omul de afaceri. ”Legat de prezența primarului Klaus Johannis în Guvern, pentru noi ar avea o relevanță pozitivă. La propunerea care era făcută, de vicepremier pe probleme economice, dacă ne uităm la evoluția Sibiului din ultimii ani, ne-am fi dorit ca acest lucru să se întâmple și la nivel național”.
Companie ”de export”: Guvernul nu funcționa pentru companii
Tot confidențialitate a cerut și directorul general al unei societăți sibiene care a realizat anul trecut exporturi de câteva milioane de euro pentru industria auto. ”Guvernul nu funcționa pentru companii nici înainte, nici acum și probabil că nici în viitor. Vorba lui Caragiale: e sublim, dar lipsește cu desăvârșire”. De la Executiv spune că a așteptat reducerea costului pe salarii - la un leu plătit angajatului, alți 85 de bani merg către stat. ”Pentru ce, ca să-și dea salarii și prime de 60.000 de euro?”. Reducerea impozitului pe profit (cel puțin pe cel reinvestit), a celui pe dividende, investițiile în infrastructura rutieră (mai ales către Vest) și predictibilitatea fiscală se numără de asemenea printre așteptări. ”Cred că au modificat și corectat codul fiscal de vreo 30 de ori în 2013”, arată revoltat managerul. Printre așteptările enumerate mai intră deblocarea finanțărilor pentru investiții, dar și ”instituții ale statului eficiente și în slujba persoanelor fizice și juridice. Ei știu doar să vină în control, să găsească ceva «formal» și să dea amenzi”. Cât privește situația lui Klaus Johannis, e mai bine că a rămas la Sibiu. ”În conjunctura actuală a Guvernului este mai bine că nu s-a «calificat». Să vadă de cei care l-au ales. La București se joacă în altă «ligă», din păcate”.