Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cu Iohannis supărat, PNL riscă sceneta „Perdeluța lui Băsescu”
Cu Iohannis supărat, PNL riscă sceneta „Perdeluța lui Băsescu”

Cu Iohannis supărat, PNL riscă sceneta „Perdeluța lui Băsescu”

Președintele Iohannis a ieșit în fața națiunii și a vorbit despre catastrofa medicală și economică din cauza proastei gestionări a situației de către autorități. Aparent, nimic despre războiul politic PNL-USR.

Doar aparent…Pentru că președintele, în discursul său presărat de pasaje epice, a identificat principalii vinovați de punctul negru în care a ajuns România, în acest moment lipsită și de o guvernare responsabilă.

„Oameni care visau, își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimi și disperarea celor care le plâng moartea. Oameni care îi pierd pe cei care îi iubesc fără să mai apuce să își ia rămas bun, care îngroapă acum alături de cei dragi și o parte din sufletul lor. 1805. Nu este un simplu număr. Sunt oameni care luptă pentru fiecare gură de aer. Toate acestea sunt doar raportările zilei de astăzi.

În realitate, sunt milioane de români afectați, cu viețile schimbate, de multe ori ireversibil din cauza acestei pandemii”, a spus Klaus Iohannis.

Așadar, președintele a arătat cu degetul către Ministerul Sănătății și autoritățile care gravitează în jurul său, de la CNSU, la DSP, Asociația medicamentului etc, dar și către premierul Cîțu și miniștrii săi, responsabili de „milioane de români afectați, cu viețile schimbate, de multe ori ireversibil din cauza acestei pandemii”. Oameni rămași fără job-uri, firme intrate în faliment pentru că nu au primit ajutorul promis de stat în timpul restricțiilor… mulți oameni cu vieți schimbate.

Azi s-a încercat închegarea unui nou guvern. Minoritar, USR, cu Cioloș premier desemnat de președintele Iohannis. Cu toții așteptam ca în intervenția de la ora 18.15, să-l auzim și pe președinte făcând referire la ce s-a întâmplat pe parcursul zilei la Parlament. N-a făcut. A croșetat cuvintele, ca de obicei. Ne lasă iar la nivel de analiză și comentarii.

Săptămâna trecută, în editorialul „Cu Spirală și cu Securitatea agățată de coadă, Cioloș are șanse la Palat. De acolo, Cîțu dispare cu capul spart” îmi exprimam opinia despre ce va urma după ce președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș. Nu am greșit cu nimic în previziune pentru că totul s-a bazat pe faptele și deciziile politicienilor noștri.

Decizia anunțată de președinte astăzi nici nu putea fi alta pentru ieșirea din criza în care ne-au adus orgoliile lui Cîțu și ale echipei sale câștigătoare, pe de o parte, și ale lui Barna, Stelian Ion, Vlad Voiculescu etc, pe de altă parte. Ciolacu cu PSD și Simion cu AUR își aveau propriile strategii și au anunțat de la bun-început că nu vor să intre la guvernare. Dacin Cioloș, noul președinte al USR, a fost singurul care s-a angajat în fața președintelui că încearcă să coalizeze o majoritate parlamentară, ca să treacă un guvern de dreapta, cu aceleași partide: PNL, USR , UDMR și minoritățile naționale.

Din acel moment, chiar dacă anterior am avut dubii, președintele Iohannis a știut pas cu pas ce va urma. Nici vorbă că a făcut mișto de Dacian Cioloș desemnându-l ca premier, că a întins o capcană USR, ca apoi să-l desemneze tot pe Cîțu! O dovedește însăși tăcerea sa pe parcursul negocierilor dintre partidele din coaliție, când i-a lăsat pe șefii coaliției să-și arate măsura talentului și practicii lor de politicieni. Și chiar ne-au arătat, iar azi am înregistrat ziua cea mai neagră din timpul pandemiei.

Știm cu toții ce s-a întâmplat în ultima săptămână. Premierul interimar Florin Cîțu a făcut promisiuni peste promisiuni, iar restul echipei sale s-a străduit să facă dezvăluiri peste dezvăluiri despre miniștrii USR. În aceeași măsură, au sărit la beregata foștilor parteneri liberași și cei din tabăra Cîțu. Foarte bine, spre iluminarea poporului român! Dar în acest timp, spitalele cădeau unul după altul, iar românii mureau și mureau.

Nu putem să nu remarcăm că, în tot bâlciul, Dacian Cioloș și-a văzut de drumul său. I-a promis președintelui că încearcă refacerea coaliției și chiar azi, când totul era deja parcă pe butuci, și-a prezentat lista cu propuneri de miniștri USR la comisiile parlamentare. S-o fi dus el și-și privească în ochi călăul, dar cu siguranță era și străbătut de dorința de a rămâne în istorie ca salvatorul țării din criza politică și economică.

Așa cum am mai scris, nu degeaba a renunțat Cioloș la Parlamentul European și și-a dat demisia ca să poată să se înscrie în „cursa lui Iohannis”! Probabil că și din această cauză a văzut președintele în el un posibil premier, care-și asumă responsabilitatea unei guvernări dificile și într-o țară în care se moare de Covid pe capete. Suntem Locul 1 în lume, iar Florin Cîțu visează să rămână premier interimar până în 2024! Cum să guverneze dacă nici măcare o ordonanță de urgență nu va putea da?

În cursul zilei de azi am aflat, pe surse de tot felul, că președintele Klaus Iohannis l-ar fi sfătuit pe Florin Cîțu să se retragă și să accepte ca PNL să refacă coaliția cu USR. Se spune că liberalilor nu li s-a spus nimic despre această discuție. Poate că atunci mulți dintre ei nu s-ar mai fi zbătut prin studiourile de televiziune să fie atât de categorici cu privire la succesele și maturitatea lui Cîțu.

Dacă PNL nu-și revine în fire și nu-și asumă răspunderea, nu se înțelege cu USR să pună un alt premier decât Cîțu, riscă mult.

Realitatea e evidentă. Sunt puține șanse ca, după audierile de azi din comisii, să fie votat guvernul propus de Cioloș. Însă, după întâlnirea de mâine de la Cotroceni cu „toți responsabilii” de criza medicală în care se găsește România din cauza guvernării proaste, „a autorităților lipsite de reacții”, este posibil ca reconfigurarea guvernului de dreapta să prindă alt contur decât cel pe care îl vede interimarul Cîțu din Palatul Victoriei.

Iar PNL, dacă va rămâne decuplat de la realitatea catastrofală în care se găsește țara și va continua să susțină un premier pe care nu-l mai vrea nimeni (o spun și sondajele!), s-ar putea să aibă în viitor soarta PDL. Cu un Klaus Iohannis care le face cu mâna de la perdeluță, ca Traian Băsescu. Să nu se uite că, totuși, mai are de stat 3 ani în Deal la Cotroceni.