O "tragedie" costisitoare

O parte din banii institutiei s-au dus pe proiecte controversate, de genul „Tragedia lui Carmen” si „Romania povestilor albastre.

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) considera cea mai mare reusita a acestui an Programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007”, definit drept „cel mai amplu si ambitios program cultural desfasurat vreodata in Romania”, urmat imediat de Festivalul „George Enescu”, desfasurat in toamna acestui an.

Festivalul a costat 22 de milioane de lei (6.182.553 de euro), de doua ori mai mult decat cuantumul total al tuturor manifestarilor de la Sibiu, fiind de departe lucrul pe care ministerul a cheltuit cei mai multi bani anul acesta.

In realitate, in cifre, lucrurile stau, pentru Capitala Europeana  astfel: pentru proiectele finantate de minister in anul 2007, la Sibiu s-au cheltuit 7.866.182 de lei (2.210.595 de euro), iar pentru festivitati, invitati speciali, manifestari speciale si proiecte comune Luxemburg - Sibiu s-au mai dat inca 2.765.260 de lei (777.107 de euro).

Spectacolul „Tragedia lui Carmen”, caruia i s-a dat de la buget, anul acesta, de catre MCC suma de 625.278 de lei (175.718 de euro), plus inca 112.400 de lei (31.587 de euro) anul trecut, este clasat pe locul trei in cadrul manifestarilor de la Sibiu din punctul de vedere al finantarii, costurile fiind in jur de 200.000 de euro.

Caramitru, in toate festivalurile

Spectacolul  a fost prezentat, dupa sase reprezentatii la Sibiu, cu obstinatie, la toate festivalurile importante din tara (inclusiv la „George Enescu” si „I.L. Caragiale”, din nou pe banii publici ai ministerului), in ciuda parerii avizate a majoritatii criticilor de teatru, care „au desfiintat” de fiecare data productia.

„Tragedia” este alta insa, nu cea a superbei tigancuse Carmen: montarea lui Caramitru a primit de la buget mai mult decat proiectul CIMEC - Institutul de Memorie Culturala - de digitalizare a patrimoniului bibliotecii baronului Brukenthal - 540.000 de lei (151.753 de euro) -, proiect de mare necesitate, cu care insusi MCC se „mandrea” acum cateva saptamani! „Faustul” lui Silviu Purcarete, montat la Simerom, o fosta hala de uzina dezafectata, nu a fost nici acesta ieftin, din moment ce a incasat numai el 900.000 de lei (252.922 de euro), dar din bugetul ministerului pe 2006.

Scandalul achizitiilor

Cateva scandaluri au zguduit in acest an MCC. De exemplu, cel al achizitiei de lucrari de arta contemporana pentru MNAC, care a costat 1,7 milioane de lei (477.742 de euro). Principala obiectie a celor 50 de tineri artisti care au protestat public fata de achizitii este legata de regulamentul defectuos de desfasurare a sesiunii de achizitii. Insusi presedintele comisiei, Mihai Oroveanu, recunostea, dupa anuntarea rezultatelor, ca este solidar cu protestul tinerilor artisti si le considera obiectiile indreptatite. Un alt scandal este cel din primavara, legat de rezultatele si de modul de functionare a concursului de proiecte cinematografice al CNC.

Un succes din punctul de vedere al manifestarilor artistice care au avut loc, „George Enescu” a fost umbrit de controversele asupra acusticii Salii Palatului. 

Neimplinirile lui Iorgulescu

Ceea ce personal considera neimpliniri ministrul Adrian Iorgulescu ar fi urmatoarele: intarzierea Legii arhivelor, intarzierea Legii sponsorizarii, intarzierea lucrarilor la Sala Palatului, neabsorbtia fondurilor BDCE, chiar si activitatea AFCN, dar cea mai mare nemultumire este cea creata de atitudinea angajatilor RADEF. Pentru fiecare dintre acestea, exista insa motive obiective, imputabile altora.

De exemplu, Legea Arhivelor este trimisa de sase luni, dar s-a blocat din cauza conflictului dintre Ministerul de Interne si noul director al Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu.  In cazul Bibliotecii Nationale, lucrurile treneaza tot din cauza ca reproiectarea nu s-a facut la timp, proiectantul primind chiar penalitati. Auspiciile anului viitor sunt insa favorabile: MCC a obtinut, de la buget, o cota de 1% din PIB, ceea ce inseamna un progres cu 33% fata de 0,75% anul acesta.

STRIGATOR LA CER

Asociatia „ministreselor” in arta

Cu atat mai bizara a fost finantarea montarii la Sibiu a spectacolului „Romania povestilor albastre”, cu suma de 111.600 de lei (31.362 de euro), bani dati pentru o asa-zisa Asociatie Romana a Femeilor in Arta. Asociatia respectiva promova interesele Lilianei Iorgulescu, sotia ministrului Adrian Iorgulescu, in calitate de coregrafa si dansatoare, si ale compozitoarei Mihaela Vosganian, sotia colegului sau liberal Varujan Vosganian.

In realitate, spectacolul cu „Romania...” nu a reusit decat sa faca ratata inaugurarea pavilionului-cort de la Sibiu si, desi era programat sa se joace la Sibiu de inca zece ori, s-a mai jucat o singura data in Bucuresti, pe 19 noiembrie. Gestul de disperare al actorului Marius Manole, care a spus ca nu mai joaca intr-un asemenea spectacol prost, a subliniat pozitia imorala a celor doua „ministrese”.