Caii au fost găsiţi într-o stare de subnutriţie de nedescris la sfârşitul lunii mai iar o echipă de anchetă a demarat imediat cercetările în privinţa celor doi proprietari. Potrivit voluntarilor Societăţii de Prevenţie a Cruzimii faţă de Animale din Florida, grajdul în care se aflau căluţii era plin cu lemne şi gunoaie, teicile în care ar fi trebuie să se afle hrană erau umplute cu fecale iar unul dintre cai şchiopăta îngrozitor din cauză că nu mai fusese potcovit de mai bine de un an.  

Cei doi culturişti au postat pe Facebook, în 2014,  mai multe fotografii în care îşi etalează corpurile lucrate alături de unul din căluţii lăsaţi de izbelişte.

Diferenţa este zguduitoare. Şi totuşi, din punctul de vedere al culturistei Milagros Cowan, caii “arătau doar puţin mai slabi şi trebuiau deparazitaţi. În rest, totul e o exagerare”.  “Mi-aş dori ca poliţia să se ocupă mai multe victimele umane sau de copii, victime ale abuzurilor, nu de nişte cai care au sărit câteva mese”, a completat-o şi avocatul soţului.

O voluntară care a paricipat la operaţiunile de salvare a căluţilor a declarat că aspectul cailor în ziua în care au fost luaţi de la fermă îţi frângea efectiv inima. “Erau înfometaţi şi speriaţi. Erau pur şi simplu traumatizaţi”, a declarat femeia.