Evenimentul Zilei > Social > O țară europeană face referendum pentru canabis! Cultivare pentru uz personal, deținerea și consumul vor putea fi legale
O țară europeană face referendum pentru canabis! Cultivare pentru uz personal, deținerea și consumul vor putea fi legale

O țară europeană face referendum pentru canabis! Cultivare pentru uz personal, deținerea și consumul vor putea fi legale

Consumul de canabis ar putea fi legalizat în Italia, începând cu anul viitor, în urma unui referendum popular, organizat în acest sens.

Susţinătorii procesului de legalizare a consumului de canabis din Italia au anunţat că au strâns un număr suficient de semnături pentru a solicita organizarea unui referendum la începutul anului viitor, transmite Reuters. Astfel a mai fost parcursă o etapă în demersul pentru promovarea unui proiect legislative în acest sens.

Propunerea urmăreşte intrarea în legalitate a celor care cultivă planta pentru uz personal și reducerea sancțiunilor pentru infracţiuni legate de deținerea și consumul de canabis. Astfel, dacă proiectul va fi promovat, cei care vând cantități mici de droguri nu vor mai ajunge la închisoare.

Pedepsele pentru infracțiunile legate de traficul de canabis au crescut în Italia, pedeapsa maximă fiind de la șase la zece ani.

Inițiatorii au strâns semnăturile într-un timp record

Inițiatorii petiţiei au adunat un număr de 500.000 de semnături necesare oganizării unui referendum în doar şapte zile, mult mai repede decât de obicei. Acest lucru a fost posibil datorită unei legi, aprobată în luna iulie, care permite colectarea semnăturilor și online. Anterior, era permisă doar semnarea personală a petiţiei.

„Acesta este un rezultat extraordinar, dar nu este surprinzător”, au precizat reprezentanții comitetului de organizare a referendumului.

Această structură este alcătuită din mai multe grupuri de susținere a canabisului.

„Rapiditatea sprijinului arată dorinţa de schimbare pentru canabis, au adăugat cei din comitet, într-un comunicat.

Semnăturile trebuie verificate de autorități

Organizarea referendumurilor în Italia este mult mai uşoară prin noua lege care permite semnăturile online. Astfel, o altă campanie care propune votul popular pentru legalizarea eutanasiei a adunat deja peste 900.000 de semnături.

Acum, semnăturile trebuie verificate oficial, astfel că organizatorii au solicitat celor care au semnat să-și adauge numele înainte de data limită, stabilit pentru finalul lunii septembrie. Ei vor să evite orice risc de respingere a referendumului pentru situațiile în care unele dintre semnături vor fi considerate invalide.

Antonella Soldo, din grupul de presiune pentru canabis „Better Legal”, a declarat că aproape jumătate dintre semnatari au vârste de sub 25 de ani.

President Mario Draghi
Chamber of deputies the Draghi government asks for trust, Rome, Italy – 18 Feb 2021,Image: 591904183, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no

Politicienii italieni sunt împărțiți

Pe de altă parte, principalele partide din Italia, din guvernul de uniune naţională al premierului Mario Draghi, sunt împărţite în privinţa canabisului. Mişcarea 5 Stele favorizează liberalizarea, însă Liga de Dreapta și Frații Italiei se opune cu fermitate.

Partidul Democrat de centru-stânga adoptă, în general, o linie prudentă, fără să-și asume vreun angajament.

Grupurile pro-canabis au primit un impuls în  anul 2019, când cea mai înaltă instanţă de apel din Italia a decis că cultivarea canabisului pentru uz personal este legală. Verdictul nu a fost transformat și în lege, problema rămânând în suspensie.

Hotărârea a fost pronunțată la 19 decembrie 2019, dar a trecut neobservată până când a fost adusă în spațiul public de presă. Decizia a dat prilejul unei dezbateri politice cu privire la consumul de canabis în Italia.

Până acum, deși au existat propuneri legislative pentru a transpune în lege verdictul judecătorilor, politicienii nu s-au mișcat.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: