O tânăra cu mustață și sprâncene neepilate nu este un lucru obișnuit. Eldina Jaganjac, 31 de ani, din Copenhaga, Danemarca, are o înfățișare care atrage atenția. Femeia, în vârstă de 31 de ani, refuză de un an să-și radă mustața și să-și penseze sprâncenele, în ciuda comentariilor acide. Mai mult, aceasta susține că acum primește o atenție sporită din partea bărbaților.

Ea a spus că unii bărbați – în special adolescenți – se holbează la sprâncenele ei ca și cum ar avea un „al treilea cap”.  Ea a insistat că nu se simte mai puțin feminină, iar decizia ei de a face altfel decât celelalte femei i-a insuflat o mai mare încredere în sine. Eldina a povestit cum a crescut într-un oraș mic în care toți se conformau unor tipare provinciale. Crescând, a observat că era considerată urâtă când părul a început să crească: „Am observat că majoritatea fetelor din jurul meu intrau în panică în jurul vârstei de 13 și 14 ani și începeau să se bărbierească și să smulgă orice ar putea fi smuls. Pentru că doreau să fie acceptate ca femei și încercau să se încadreze în noul lor rol, de tinere în căutarea bărbatului perfect”.

Cum s-a decis

Pe măsură ce îmbătrânea, a devenit frustrată de faptul că femeile trebuie să cheltuiască mai mult timp și bani pentru a-și menține aspectul prin epilare. Mult mai mult decât bărbații. Eldina a explicat: „Înainte de a-mi lăsa sprâncenele să crească, am simțit că există opțiuni extrem de limitate asupra felului în care ar trebui să arate femeile. În comparație cu bărbații, este de așteptat să cheltuim mult mai mult timp și bani pentru a fi considerate acceptabile din punct de vedere vizual în societate, mai ales atunci când ne aflăm în spații publice. Dacă un bărbat nu se bărbierește și nu-și smulge sprâncenele, nimeni nu observă și nu este nimic ieșit din comun”.

„La început, fel ca multe alte femei, am învățat să mă epilez. De exemplu, obișnuiam să nu mă simt confortabil când ies afară, cu excepția cazului în care sprâncenele mele erau de dimensiunile mici și nu mergeam la sală decât dacă picioarele mele erau proaspăt epilate. Dar de la un timp nu am mai făcut-o…”, a continuat ea.

Nu-i pasă ce cred alții

Din martie 2020, Eldina a decis că nu-i mai pasă cum arată sau ce cred alții despre ea. Recunoaște că uni bărbați au strigat după ea, pe stradă: „S-a întâmplat ca oamenii să vină la mine pe stradă spunându-mi că e mișto. Câțiva au țipat la mine. La început a fost inconfortabil, dar dacă unii oameni nu au altceva de făcut decât să țipe pe stradă, atunci așa să fie. Nu vreau să-mi irosesc energia. Acum, am ales să mă concentrez asupra lucrurilor importante și mai puțin asupra modului în care arăt. Nu-mi pasă ce cred oamenii. Nu vreau să devin un exemplu, dar este o alegere personală. Aș dori ca oamenilor să nu le pese de modul în care o femeie alege să arate”.

În ciuda acestui fapt, Eldina consideră că bărbații își exprimă comentariile doar din cauza propriile nesiguranțe, deoarece îi determină să se întrebe ce înseamnă să fii bărbat.

Ea a spus: „Am avut câteva comentarii grosolane ici și colo, dar foarte puțini erau de la adulți. În principal, adolescenții de pe rețelele de socializare m-au îndemnat să fac cursuri de îngrijire personală. Cred că este greu să înțelegi rolurile de gen atunci când ești adolescent și crești. Cred că o femeie când face ceva care este considerat mai puțin feminin îi încurcă pe acești adolescenți. Încep să-și pună la îndoială propriile norme, ceea ce înseamnă a fi bărbat.”

Mustața elimină pretendenții conservatori

Când vine vorba de întâlniri, Eldina crede că mustața și sprâncenele groase reprezintă o binecuvântare, deoarece poate elimina orice pretendenți „conservatori”. Eldina a continuat: „Reacția este de fapt aproape complet pozitivă, dar sunt sigur că există câteva comentarii negative în spatele meu, dar nu prea îmi pasă de asta. Dacă e ceva bun, atunci pot spune că primesc o atenție mult sporită și de la început îi elimin pe oamenii mai conservatori.”

Eldina se simte mai încrezătoare ca niciodată, deoarece nu se teme să se deosebească de celelalte femei. Ea a subliniat că oamenii ar trebui să aleagă să se întoarcă la natură doar dacă se simt confortabil în acest sens. „Într-un fel sunt mai încrezătoare pentru că nu mi-e frică să arăt altfel! Am ajuns să simt că pot face mai multe alegeri netradiționale. Ce pot spune altor femei? Fă ceea ce îți este confortabil și prietenii potriviți vor rămâne în jur. Nu sunt pro sau anti bărbierit și epilare, dar susțin dreptul tuturor de a alege.”

O tânăra cu mustață care sigur atrage atenția.