Evenimentul Zilei > International > O SUPER-SPIOANĂ, implicată în Scandalul închisorilor CLANDESTINE, noul nr. 2 din CIA
O SUPER-SPIOANĂ, implicată în Scandalul închisorilor CLANDESTINE, noul nr. 2 din CIA

O SUPER-SPIOANĂ, implicată în Scandalul închisorilor CLANDESTINE, noul nr. 2 din CIA

Gina Haspel, fosta şefă pentru operaţiuni clandestine din CIA, implicată în această calitate în afacerea închisorilor secrete din străinătate, a fost numită adjuncta noului director al Agenției, Mike Pompeo.

Foarte experimentată în operaţiuni sub acoperire, Gina Haspel a intrat în CIA în 1985 şi a îndeplinit misiuni în mai multe locuri ale lumii, inclusiv la Londra, la sfârşitul anilor 2000, relatează AFP. 

Haspel a fost numită în 2013 la conducerea Serviciului naţional clandestin CIA, dar a fost înlocuită după doar câteva săptămâni, aparent din cauza unor bănuieli legate de răspunderea sa în folosirea, după 11 septembrie 2001, a unor metode ca simularea înecului, asimilat torturii, în închisori secrete în străinătate. 

Potrivit Washington Post, ea a „gestionat o închisoare secretă în Thailanda, unde deţinuţii au fost supuşi la simularea înecului şi alte rele tratamente”. 

Același cotidian american scrie că Gina Haspel a fost, de asemenea, implicată în distrugerea în 2005 a unor înregistrări video compromiţătoare cu privire la aceste tehnici de interogatoriu, aplicate mai multor deţinuţi în Thailanda. 

Avocaţii acestor deţinuţi, presupuşi membri ai Al-Qaida, voiau să recupereze aceste înregistrări video pentru a le prezenta în instanță.

Mike Pompeo a declarat despre noul său adjunct: „Gina este un agent exemplar şi un patriot dedicat, cu peste 30 de ani de experienţă în agenţie. Ea este de asemenea o conducătoare experimentată cu o capacitate fantastică de a face lucruri şi de a-i inspira pe cei din jurul său.”

Trei foşti directori ai CIA şi alţi oficiali, printre care James Clapper, fostul director CIA, şi-au exprimat sprijinul pentru Gina Haspel. 

Numirea acesteia intervine în timp ce o anumită neclaritate domneşte în legătură cu intenţiile noului preşedinte american de a reveni la mult criticatele tehnici de interogare ale CIA. Donald Trump a declarat recent că tortura „funcţionează”, dar a lăsat la latitudinea șefului Pentagonului James Mattis să ia o decizie în acest sens. Acesta din urmă îşi exprimase opoziţia faţă de tortură.

De asemenea, Washington Post informa recent despre intenția noii administrații de a redeschide închisori clandestine în străinătate, pentru a întrebuința astfel de tehnici de interogare, dat fiind că tortura este interzisă pe teritoriul Statelor Unite.

În scandalul închisorilor clandestine a fost implicată și România, dar, în ciuda a numeroase mărturii, foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu au dezmințit existența acestora pe teritoriul țării noastre.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.