Clujul a devenit, timp de un an de zile, „câmpul de luptă” al unor fanatici jihadiști, care se ocupau cu racolarea adepților și propaganda organizației teroriste Daesh, cunoscută ca ISIS. Liderul acestei „celule” de adevărați agenți ai ISIS era Mahmoud Bascho, cetățean german de origine siriană.


FOTO: Mahmoud Bascho FOTO: FACEBOOK Acesta a venit în România în anul 2014, atunci când a fost admis la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iulian Hațieganu”, din Cluj-Napoca. A fost luat în vizor de Serviciul Român de Informații (SRI), imediat ce a intrat în țara noastră. Mahmoud Bascho este un fanatic religios, pro-jihadist. Un singuratic izolat de restul comunității sale, care avea reticiențe față de stilul de viață occidental și se manifesta violent la adresa țărilor din Vest.

Racola colegii de facultate

Prin intermediul siteul său de socializare, dar și prin întâlniri cu diferiți cetățeni de religie islamică, proveniți din țări precum Arabia Saudită, Liban sau Siria, el încerca să-i convingă pe aceștia să participe la mișcările radicale ale Daesh. S-a împrietenit, în special, cu studenți sau foști studenți ai UMF Cluj-Napoca. În anul 2016, a venit la Cluj-Napoca și Nina Rosebrock, o tânără din Germania care se îndrăgostise de Mahmoud Bascho, încă din anul 2012.

Și ea a devenit studentă la aceeași facultate și s-a căsătorit cu germanul de origine siriană. În tandem, cei doi soți au început o propagandă susținută de îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Cei doi soți plănuiau să plece în Siria, pentru a se alătura Califatului Daesh.

Expulzați din România

Activitatea agenților ISIS a fost stopată de SRI, pe 28 februarie. Ofițerii serviciului secret au sesizat Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Bucureşti, iar polițiștii de la Inspectoratul General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, i-au reținut pe cei doi soți. Pe 1 martie, Nina Rosebrock și Mahmoud Bascho au fost prezentați în fața unui judecător de la Curtea de Apel București care i-a declarat indezirabili pe teritoriul țării noastre, pentru riscuri la adresa securității naționale. Cei doi urmează să fie expulzați din România.

Te-ar putea interesa și: