Evenimentul Zilei > Actualitate > O stațiunea din Turcia s-a transformat în iad. Incendiile uriașe de vegetație au colorat cerul în portocaliu
O stațiunea din Turcia s-a transformat în iad. Incendiile uriașe de vegetație au colorat cerul în portocaliu

O stațiunea din Turcia s-a transformat în iad. Incendiile uriașe de vegetație au colorat cerul în portocaliu

Mai multe incendii de vegetație au izbucnit într-o regiune turistică, din provincia Antalya, în apropierea unor hoteluri în care sunt cazați mii de oameni.

Pe fondul caniculei s-au aprins mai multe păduri de la marginea localității Manavgat din Turcia. Flăcările uriașe s-au văzut în stațiunea de pe țărmul Mării Mediterane. Fumul a ajuns până la hotelurile în care sunt cazați turiștii, iar mai multe focare de incendiu au izbucnit inclusiv pe străzile unei stațiuni, printre blocuri și sub balcoane.

Mai multe sute de pompieri au intervenit pentru a lichida aceste incendii, însă nu a fost suficient. Drept urmare, autoritățile au apelat la avioane și elicoptere special care au aruncat tone de apă peste zonele afectate de foc.

Oamenii au privit cum focul se ridică peste acoperișurile blocurilor și hotelurilor din stațiune. Mai grav, din cauza vântului uscat, foarte puternic. focul s-a extins cu rapiditate, iar mai multe scântei au aprins tufișurile uscate de pe marginea drumurilor din Manavgat.

Mai mulți palmieri aflați în centrul unei intersecții au luat foc, iar flăcările s-au apropiat de două benzinării.

Soarele a dispărut, iar cerul a căpătat culoarea portocalie

Un alt incendiu de amploare a izbucnit și pe dealurile din apropiere de Manavgat. Și aici flăcările au distrus suprafețe mari de păduri, dar și mai multe clădiri. Oamenii din cinci cartiere rurale ale Manavgat au fost evacuați.

„Soarele nu a mai fost vizibil, iar cerul s-a făcut portocaliu”, au povestit martorii. S-a întâmplat din cauza fumului foarte dens.

Un turist român, citat de Digi 24, a povestit povestit coșmarul prin care trece:

„Fumul a ajuns în dreptul stațiunii, e întunecat afară, e cenușă în balcoane, pare că pompierii n-au reușit să stinga incendiul. Erau mai multe avioane care survolau zona și încercau să stingă incendiul. Se întindea pe o suprafață destul de mare, se vedea din fața hotelului, din zona unei păduri, pe o suprafață destul de mare”.

Pericol de incendii și în Grecia

O situația asemnănătoare se întâlnește și în Grecia. Mai multe zone turistice sunt afectate de incendii, iar focare au ajuns și într-o zonă împădurită aflată la nici 30 de kilometri de centrul Atenei.

Este una dintre regiunile unde autoritățile au spus că este risc foarte mare de incendii, 4 din 5. Până săptămâna viitoare, Grecia este sub cod roșu de caniculă iar temperaturile vor trece frecvent de 40 de grade Celsius.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.