O speranță pentru bolnavii de cancer

O speranță pentru bolnavii de cancer

Lynparza ameliorează durata de viață a unei categorii de pacienți. Medicamentul a fost creat inițial pentru cancerul de sân și ovarian.

De la Conferința Societății Americane de Oncologie, care se desfășoară în aceste zile la Chicago, a sosit una din puținele vești bune din domeniul cancerului la pancreas, scrie publicația franceză Les Echos.

Rezultatele unui studiu de Fază III realizat de compania anglo-suedeză AstraZeneca cu Lynparza, medicament a cărui dezvoltare și ale cărui beneficii le împarte 50/50 cu grupul american Merck-MSD.

Lynparza a fost inițial dezvoltat de AstraZeneca pentru tratarea turmorilor de sân și de ovare ce prezentau mutația genetică BRCA 1 și 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste mutații, intens mediatizate de cazul Angelinei Jolie, multiplică cu 7 sau cu 8 riscul apariției cancerului la sân. Se știe mai puțin că aceste mutații sunt implicate și în alte cancere, precum cele de prostată sau de pancreas.

De aici, ideea AstraZeneca de a demara un studiu clinic pentru a testa eficacitatea produsului său asupra cancerului de pancreas.

Studiul a fost un succes. La capătul unui an, 34% dintre pacienții care au primit Lynparza ca linie secundară a tratamentului se află încă în viață, față de numai 15% dintre cei care nu au primit tratamentul.

După doi ani, la ambele cifrele s-au diminuat la ambele categorii de bolnavi, dar diferența în beneficiul Lynparza se menține la 22% pentru pacienții încă în viață, față de 10% decedați.

Așadar, Lynparza nu este panaceul, cu atât mai mult cu cât nu se adresează decât la 5 până la 10% dintre bolnavi. Dar aduce totuși un licăr de speranță la o maladie cu perspective în general sumbre.

„Diagnosticat tardiv din cauza simptomelor puțin specifice, cancerul de pancreas generează în plus metastaze precoce”, explică Cindy Neuzillet, oncolog la Institutul Curie din Paris.

Efectul este că jumătate dintre pacienți nu supraviețuiesc un an de la fixarea diagnosticului. „Tratamentele actuale pe bază de chimioterapie nu aduc într-adevăr mai mult de 9-11 luni de viață”, arată medicul.