Evenimentul Zilei > International > O retragere a SUA din Siria „ar consolida poziția Turciei”
O retragere a SUA din Siria „ar consolida poziția Turciei”

O retragere a SUA din Siria „ar consolida poziția Turciei”

SABAH (Turcia), 1 septembrie 2021 – SUA au grăbit procesul de retragere după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, punând astfel capăt celui mai lung război al Americii. Revista Foreign Policy, cunoscută pentru apropierea față de Departamentul american de Stat, a publicat un articol în care susține că "Nu a mai rămas nimeni în administrația de la Washington care să mai afirme că SUA au interese vitale în Siria".

Articolul susține că Statele Unite s-ar putea retrage complet și din Siria, așa cum a făcut-o în cazul Afganistanului. Iar decizia recentă a președintelui Biden de a retrage autorizația unei firme petroliere americane de a derula activități în estul Eufratului, licență acordată în mandatul lui Donald Trump, vine să confirme afirmațiile publicate de Foreign Policy.

În articol se mai arată că o decizie de retragere din Siria ar consolida poziția Turciei în această țară.

„Propunerile ciudate de soluționare par deja mai realiste”

În articolul citat se mai arată că unele țări arabe, inclusiv statele Golfului, au început să se apropie de guvernul Assad. După un război care durează de zece ani, statele Golfului încearcă să găsească o rezolvare, prin intermediul țărilor arabe. Astfel, „propunerile ciudate de soluționare încep deja să pară mai realiste”, susține Foreign Policy.

Referire la Turcia

În articol există un detaliu referitor la Turcia care atrage atenția. „O decizie a SUA de a se retrage din Siria este vitală în ceea ce privește așa-zisele Forțe Democratice Siriene, din care fac parte organizația teroristă PYD și aripa sa armată, YPG. Din 2014 și până în prezent, administrația de la Washington a sprijinit forțele YPG. Turcia însă continuă să lupte împotriva acestor organizații, care sunt ramura siriană a PKK. În cazul în care decizia SUA de a se retrage este pusă în practică, se estimează că va fi consolidată poziția Turciei din Siria”.

Comentariu al reprezentantului rus privind Siria: Cred că forțele SUA se vor retrage

Pe de altă parte, zilele trecute, reprezentantul special al Rusiei pentru Siria, Alexandr Lavrentiev, a declarat că SUA și-ar putea retrage în orice moment forțele din Siria. Într-o declarație acordată agenției TASS, Lavrentiev a spus „Cred că retragerea forțelor SUA din Siria ar putea avea loc în orice moment”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: