Editura Evenimentul si Capital

O pildă cu Nastratin Hogea | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu | Horoscopul lui Dom' Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 3083 Vizualizari

Pe 21 septembrie s-au născut H. G. Wells, Stephen King, Leonard Cohen, Larry Hagman, Marius Popp, Păuniţa Ionescu, Iosif Sârbu, Valeriu Sterian, George Crin Laurenţiu Antonescu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Codrat şi Proorocul Iona. Nimic în „Kalendar”.

Zi fastă. Ultima zi de vară, vară care ţine de la solstiţiul de vară, la echinocţiul de toamnă. Mâine, 22 septembrie la ora 17:21:03, este echinocţiul de toamnă, Soarele, descendent, taie ecuatorul celest, sursă Obseratorul Amiral Urseanu sub semnătura ilustră a dr. Harald Alexandrescu.

Marturisesc că am şi am avut prieteni buni, mulţi astronomi. Îmi lipsesc enorm şi îmi sângerează sufletul după Irina Predeanu şi Harald Alexandrescu. Acum, aceşti buni prieteni studiază stelele de aproape, din Mâna lui Dumnezeu. Îmi lipsesc discuţiile interminabile, proiectele la care lucram împreună, apariţiile în public şi la televizor, care făceau mare audienţă.

După cum îmi lipseşte Amir Mushirzadeh, doctor în matematică, astronomie şi filozofie, şeful de la Nur-e-Dasht, celebrul observator Lumina Deşertului, ultimă redută a ştiinţei adevărate în calea explicaţiilor absurde, şi el plecat acum trei ani, către stele, la venerabila vârstă de 102 ani.

Erau astronomi de vârf şi persoane foarte inteligente şi instruite. Poate că aici este explicaţia, de ce ei acceptau să discute corect şi elegant despre astrologie, iar alţi oameni de ştiinţă resping a priori astrologia, cu cuvinte jignitoare. Sufletele mici, chiar cu doctorate, sunt obtuze şi intolerante!

Îmi amintesc lungile discuţii avute cu Harald în cupola observatorului din Bucureşti. Pe atunci nu era turbulenţa asta atmosferică, nici luminozitatea nocturnă a oraşului, se mai puteau face observaţii bunicele cu marele refractor ecuatorial al amiralului. Dar, importante erau discuţiile noastre. Eu aduceam cafeaua, Harald biscuiţii. Făcuţi în casă, după o reţetă portugheză. Dacă nu ştiaţi, Harald s-a născut în Portugalia, era cu câţiva ani mai mare ca mine. Familia lui a fost un exemplu de patriotism, de atitudine corectă şi de poziţie verticală pe calea istoriei. Diplomaţi, care au refuzat nazificarea României. Harald avea o slăbiciune pentru locul lui natal, pentru Portugalia. Mereu îmi povestea, despre una şi despre alta, istorii lusitane. Eu îi răspundeam cu poveştile mele din Orient, întâmplări adevărate, sau pilde cu Nastratin Hogea.

În amintirea Capricornului Harald Alexandrescu, un asteroid îi poartă numele, dar o să vă spun şi eu o pildă pe care i-am spus-o când, pe nepusă masă, s-a înorat şi a început să plouă de s-a ales praful de observaţiile noastre. Cum plouă aici, în Prahova submontană, de două zile.

Nastratid Hogea a fost chemat, cu multe rugăminţi, într-o regiune unde nu plouase de mult timp, era mare secetă. Înţelepţii de pe acolo au spus, că, numai Nastratin mai poate găsi ceva, ei au încercat totul, de la vrăji la rugăminţi pioase către Allah.

Cum a ajuns acolo, unde era secetă mare şi apa rară, Nastratin Hogea a cerut un lighean mare de apă. Să ştiţi că cuvântul „lighean” vine din farsi, din persană, preluat şi de turci, noi de la ei îl avem, înseamnă vas de spălat. Oamenii au dat din umeri şi au adunat ultimile rezerve de apă.

Nastratin, nici una, nici două, îşi scoate cămaşa de pe el şi începe să o spele, cu mare atenţie. Oamenii încep să murmure. „Nu aveţi nicio grijă, ştiu eu ce fac” le-a răspuns Nastratin. Ba, mai cere încă un lighean cu apă. Oamenii au luat apa de la gura copiilor şi au încropit încă un lighean cu apă. Nastratin şi-a limpezit cămaşa şi era foarte fericit. Lumea a început să strige că Nastratin îşi bate joc. „Nu aveţi nicio grijă, ştiu eu ce fac” le-a răspuns Nastratin. Apoi a stors bine-bine cămaşa şi a pus-o la uscat. Nu au trecut câtva minute şi cerul s-a acoperit de nori şi a început să plouă, ce spun eu, parcă turna cu ligheanu, pardon, cu găleatal! Lumea s-a mirat tare, dar Nastratin a spus: „Vedeţi, aşa se întâmplă de fiecare dată când îmi pun rufele la uscat!”

Nu ştiu cine şi-a pus acum rufele la uscat, dar mie îmi plouă în casă, aşa este la pustnici, la omul sărac nici boii nu trag, ba mai mult, le plouă prin acoperiş. Aşa că mă duc să iau Biblia să citesc psalmii de potolire a apei, că cei de reparare a acoperişului nu s-au scris încă!

Apoi o să mă uit în filmoteca mea după un film SF bun, doar este ziua de naştere a lui H.G. Wells, maestrul genului. Sau, să mă uit la un episod din serialul „Warehouse 13” unde apare o ipostază apetisantă a lui H.G.Wells? Văd eu, mai am timp până mâine, când, indubitabil, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Cu Uranus, retrograd, mereu prezent în zodie astăzi îţi faci griji degeaba. Lucrurile se aranjeză parcă de la sine, mai ciudat, dar se rezolvă! Dar, evită să repeţi greşelile trecutului! Dedică ziua planurilor de viitor. In relaţiile amoroase, in familie sau in cuplu nu te lăsa condus numai de propria incapatanare, incearca sa negociezi şi să aflii şi parerea celui drag, celor dragi. Sănătatea este în general bună, dar protejează-ţi capul care în mod tradiţional este de natura zodiei Berbecului. Traieşte în prezent, fii mai pragmatic şi mai realist, lasa planurile complicate şi strategiile iscusite. In a doua parte a zilei cumpărăturile şi vizitele sunt avantajate.

TAUR Eşti gata să faci pe plac celor dragi, în special celor mici din familie. Propune-le distracţii pe măsura buzunarului tău şi lasă-i pe ei să aleagă. Poţi să aduci bucurie, cu bani puţini! Încercă să convingi anturajul prin paşi mici, fără exagerări, încet, pe rând, dar sigur! Influenţe astrale puternice te favorizează in ceea ce priveste sanatatea si intretinerea corpului tău. Tratamente cosmetice, proceduri de fizioterapie, acupunctură, masaj, bazin, sauna sau prozaica sală de forţă. Ai de unde alege şi nu fă economie când este vorba de corpul tău. Nu uita că nu ai un suflet, ci eşti un suflet care are un corp. De care trebuie să ai grijă! Zâmbeşte şi uită-te în ochii oamenilor şi nu uita ca momentul de faţa este cel mai important!

GEMENI Ceva pare că te supără şi eşti morocănos. Oare, ţi-ai pierdut simţul umorului? Ai o dimineaţă inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale legate de munca, de activitatea ta. Planifică, anticipează, verifică, nu te lăsa folosit de alţii! In perioada mentionata trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Dacă ai propria afacere trebuie să fii foarte atent(ă) la noii furnizori sau clienţi. Trebuie să începi să faci economii, fără să-ţi schimbi esential felul in care traiesti – economia este arta prin care obtii maximum de la viata. Concentrează-ţi atenţia asupra sănătăţii – evită expunerea inutilă la vremea capricioasă. Banii sunt bine aspectaţi – poţi valorifica obiectele inutile, de care nu mai ai nevoie!

RAC Tot încerci să obţii unele informaţii, mărturisiri! Nu te potoleşti până nu stabileşti ceea ce s-a întâmplat, risipind o energie care s-ar fi potrivit mai bine în scopuri mai profitabile! Nu lăsa nicio schimbare să te tenteze – nu vinde, nu cumpăra, nu investi, nu-ti face noi prieteni! Lasa lucrurile aşa cum sunt şi înţelept te veţi numi. Racii creatori, artişti şi/sau educatori sunt ceva mai avantjaţi, mai ales în a doua parte a zilei. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes. Un semn de foc iti poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. Se pare că ai noroc. Atenţie la vremea schimbătoare – îmbracă-te cum trebuie şi nu uita umbrela.

LEU Eşti pe cale să ai mai multă grijă de tine şi de cei din jur. În acestă zi dedică mai mult timp familiei, celor dragi. Trebuie să te interesezi mai mult de problemele celor din jurul tău! Dimineaţa ai o veste bună, dar pe seară poţi să întâlneşti o opoziţie din parte celor apropiaţi. Ideile tale energice nu sunt foarte populare. Poate că ai exagerat un pic, mai gândeşte-te! Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă idee sau proiect. Dă-i înainte, nu te opri pentru treburile girafelor! Tu eşti Leu! Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale!

Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al tarii! Ipoteza care arunca in aer SCENA politica! Ce se intampla cu Iohannis

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI