Evenimentul Zilei > International > O pictură murală stârnește indignarea românilor din Italia. Dictatorul Ceaușescu pe fundalul unei imagini a Nadiei Comăneci
O pictură murală stârnește indignarea românilor din Italia. Dictatorul Ceaușescu pe fundalul unei imagini a Nadiei Comăneci

O pictură murală stârnește indignarea românilor din Italia. Dictatorul Ceaușescu pe fundalul unei imagini a Nadiei Comăneci

O pictură murală în care apare portretul dictatorului Nicolae Ceaușescu, realizată pe pereții unui stadion dintr-o localitate italiană, a stârnit revolta comunității locale de români.

Românii care trăiesc în micuța localitate Gravellona Toce, din Italia s-au simțit insultați când au văzut ori au aflat despre noile picturi murale care împodobesc stadionul local, „Boroli”, după cum relatează gazetaromaneasca.com care citează agenția ANSA.

Iritarea lor a fost provocată de o anumită pictură în care îndrăgita gimnastă Nadia Comăneci, unul dintre simbolurile sportului românesc a fost imortalizată având pe fundal portretul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, potrivit agenției ANSA. Este vorba despre fotografia care era publicată pe pagina de gardă a tuturor manualelor școlare din perioada de dinainte de 1989.

Pe bună dreptate, oamenii au protestat și au cerut ca imaginea dictatorului să fie eliminată din pictura în care apare una dintre cele mai îndrăgite legende ale sportului românesc.

„Suntem deosebit de mândri de istoria sportivă a Nadiei Comăneci – spune comunitatea românească – precum și de angajamentul său față de societate: suntem, așadar, foarte fericiți că a fost aleasă ca subiect al picturii murale.

Cu toate acestea, în spatele sportivei legendare este înfățișat Ceaușescu, dictatorul comunist care a marcat poporul nostru de ani de zile, un bărbat acuzat de genocid și de distrugerea economică a poporului nostru. Combinația nu poate fi acceptată în niciun fel”, au spus protestatarii.

Explicațiile autorităților locale

Deși românii au fost categorici, spunând că se simt insultați de această alăturare și că nu pot accepta nicicum ca Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu să apară în același tablou, primarul localității are o altă versiune.

Gianni Morandi, primarul localității Gravellona Toce susține că pictura murală prezintă măreția Nadei Comăneci, o sportivă care a obținut rezultate în ciuda dictaturii.

„Artistul nu a vrut să aducă un afront poporului român. Opusul este adevărat: semnificația acestei picturi murale este măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare în ciuda dictaturii și a restricției de libertate. Ceaușescu este înfățișat înconjurat de roșu, un simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Lucrarea nu vrea să lipsească de respect în vreun fel România”, a spus primarul Morandi.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: