O nouă zi cruntă pe insula grecească Evia. Pompierii români sunt în prima linie de intervenție VIDEO+ FOTO

O nouă zi cruntă pe insula grecească Evia. Pompierii români sunt în prima linie de intervenție VIDEO+ FOTO Sursa: Arhiva EVZ

Violentele incendii de pădure din insula grecească Evia dau de furcă pompierilor greci și colegilor din România și Ucraina. Focul nu dă semne să se domolească, iar sute de persoane au fost evacuate de pe insulă.

Pompierii greci, ajutaţi de cei din România şi Ucraina, fac față cu greu violentelor incendii de pădure care devastează insula Evia, cea de-a doua insula grecească, ca suprafață.

Situată la 200 de kilometri de Atena, insula Evia era considerată un paradis pentru turiștii care veneau să-și petreacă vacanțele aici. Lucrurile s-au schimbat dramatic, după ce flăcările au cuprins vegetația uscată, iar mii de hectare de pin au fost distruse.

Acum, relieful muntos care atrăgea turiștii, a devenit un coșmar pentru pompierii care sunt obligați să atace pieptiș pantele abrupte și accidentate. Focul continuă să ardă cu putere, fiind identificate nu mai puțin de 50 de focare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe persoane au fost evacuate

În aceste condiții, dat fiind că incendiile se propagă cu iuțeală, sute de persoane au fost evacuate cu ajutorul feriboturilor și a ambarcațiunilor pazei de coastă. Ambarcațiunile sunt în alertă în cazul în care vor trebui să intervină pentru a face noi evacuări de populație.

Sâmbătă, a fost asigurată cazare temporară pentru 2.000 de persoane evacuate de pe Evia, a indicat vice-ministrul Protecţiei civile, Nikos Hardalias.

Prima misiune a pompierilor români din Grecia

Pompierii greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi 200 de colegi din Ucraina şi România, au fost trimişi duminică dimineaţă în zona de nord, împreună cu şapte avioane şi elicoptere bombardiere de apă.

Prima misiune a pompierilor români care au plecat în Grecia pentru a sprijini autorităţile elene să stingă incendiile de vegetaţie a început duminică dimineaţă. Aceștia au intervenit în zona Spathari. În primă fază sunt prezenţi 35 de subofiţeri care încadrează 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi 2 cisterne.

Acestora li se alătură patru ofiţeri de pompieri români, însărcinaţi cu coordonarea primului modul de intervenţie, respectiv menţinerea unei legături permanente cu ofiţerul elen delegat să asiste la buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români, după cum arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit sursei citate, schimbarea personalului operativ este planificată a fi efectuată la 6 ore.

Grecia se confruntă cu 55 de focare active

Cincizeci şi cinci de focare active, dintre care cinci majore, au fost raportate în Grecia lovită de o caniculă excepţională. Situaţia s-a stabilizat în nordul Atenei, unde incendiul, care a devastat mai multe localităţi, înepând de marţi, s-a domolit duminică dimineaţă, potrivit pompierilor.

Dar în Peloponez, în sud-vestul ţării, principalele focare din regiunile Mani, Illia şi Messina. Mai multe sate au fost evacuate sâmbătă, iar focarele sunt încă active, potrivit aceleiaşi surse.

Mai mult de 56.000 de hectare au fost devastate în aceste ultime yece zile în Grecia, potrivit Sistemului european de informaţii despre incendiile de pădure (EFFIS). În jur de 1.700 de hectare au fost arse în medie în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.