Oamenii de ştiinţă pornesc pe o nouă pistă şi descoperă că dispariţie dinozaurilor ar putea fi provocată de o scădere bruscă a temperaturii de pe Terra. Până acum, varianta care stătea în picioare era dispariţia speciei din cauza unei ciocniri cu Terra a unei comete.
Potrivit unui grup de cercetare britanic, în urmă cu 137 milioane de ani, apa mării a cunoscut o scădere bruscă de temperatură. În urma acestei schimbări, temperatura apei a ajuns la doar 9 grade Celsius.
Se pare că acesta a fost primul pas spre extincţia dinozaurilor. Totuşi, cei mai mulţi dintre specialişti susţin în continuare că dinozaurii au dispărut definitiv în timpul unei catastrofe de acum 65 de milioane de ani, cea mai vehiculată variantă fiind lovirea planetei noastre de un meteorit. Gregory Price, de la Universitatea din Plymouth, a arătat că scăderea de temperatură a fost atât de severă, încât multe dintre speciile de dinozauri care locuiau pe uscat sau în mlaştinile din apropierea mărilor calde au dispărut brusc. "Credem că dinozaurii au fost creaturi cu sângele rece şi ar fi avut nevoie de căldură pentru a rămâne în viaţă", spune Price în The Telegraph.
"Dacă nu au putut migra, atunci au dispărut în acest fel", a concluzionat dânsul. "Noi (n.r. cei din grupul de cercetare de la Plymouth) credem că dispariţia dinozaurilor a avut loc treptat, iar schimbările climatice au fost cauza extincţiei". Cercetătorii britanici au studiat fosile şi minerale din Svalbard, teritoriu insular norvegian din oceanul Arctic.