O nouă ţară reclamă “standardele duble” pentru produsele alimentare comercializate în Europa

O nouă ţară reclamă “standardele duble” pentru produsele alimentare comercializate în Europa

Teste de laborator au confirmat suspiciunile conform cărora produsele alimentare de import comercializate în Letonia şi produsele aceloraşi branduri care se vând în Europa de Vest nu sunt de aceeaşi calitate, a anunţat marţi Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia.

Alte câteva ţări din Europa Centrală au efectuat teste similare asupra diferenţei de calitate a produselor alimentare şi şi-au prezentat concluziile. În timpul discursului său anual privind starea UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a denunţat această practică 'intolerabilă'.

Efectuând investigaţii în cadrul 'programului privind standardele duble', Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia a comparat 38 de eşantioane de produse alimentare şi trei eşantioane de mâncare pentru animale.

De exemplu, testele pe eşantioane de cremă de ciocolată şi alune ale unei companii au arătat că produsul comercializat în Germania conţinea lapte praf degresat, în timp ce produsul cu acelaşi nume comercializat în Letonia era făcut din zer praf.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, o comparaţie între batoanele de ciocolată vândute în Germania cu cele comercializate în Letonia de acelaşi producător a dezvăluit că etichetele lor erau identice, însă testele de laborator au arătat că proporţiile de alune şi ciocolată erau diferite şi în ambele cazuri conţinutul de alune era sub 20%, contrar procentului notat pe etichetă.

'Făcând o comparaţie cu testele efectuate în alte ţări - în Republica Cehă, Slovacia - am văzut că rezultatele noastre sunt destul de similare. Conform reglementărilor curente, un produs care nu conţine ingrediente interzise şi are toate ingredientele menţionate pe etichetă poate fi absolut legal vândut pe piaţă, astfel că acum Comisia Europeană se confruntă cu o mare provocare: trebuie să identifice cauzele pentru aceste diferenţe calitative şi să elimine standardele duble', a declarat Maris Balodis, directorul general al Autorităţii Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia.