Evenimentul Zilei > International > O nouă țară intră în epoca Bitcoin. A reglementat tranzacțiile cu criptomonedă
O nouă țară intră în epoca Bitcoin. A reglementat tranzacțiile cu criptomonedă

O nouă țară intră în epoca Bitcoin. A reglementat tranzacțiile cu criptomonedă

Autoritățile din Ucraina intenționează să legalizeze criptomonedele și au stabilit un set de reguli prin care se reglementează utilizarea acestora.

Parlamentul din Ucraina a adoptat un proiect de lege prin care legalizează utilizarea criptomonedelor, în special a Bitcoinului. Ucraina a devenit cea de-a cincea țară care oficializează folosirea monedei digitale.

Actul normativ, votat aproape în unanimitate de parlamentarii din Ucraina, a ajuns la promulgare, la președintele Volodimir Zelenski, după cum transmite SafeNews.md.

Conform publicaţiei Kyiv Post, autoritățile din Ucraina au considerat criptomonedele drept o înșelătorie și au acționat, în multe rânduri pentru descurajarea utilizării lor.

Tranzacțiile cu monede virtuale au existat într-o zonă juridică gri, până la această reglementare. Cetăţenii puteau cumpăra şi schimba monede virtuale, însă companiile şi exchange-urile cu expunere pe crypto erau atent supravegheate de forţele de ordine.

În urmă cu doar o lună, Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a blocat o reţea de aşa-numite „exchange-uri clandestine de criptomonede” care opera în capitala Kiev. Forțele de securitate au susinut că prin intermediul acestor organizații se spălau bani proveniți din surse ilegale.

Ucraina intră în era criptomonedelor

Odată cu adoptarea noilor reglementări, se stabilește cadrul în care pot avea loc tranzacțiile cu criptomonede. De asemenea, noua legislaţie stabilește modalitățile de protecție anti-fraudă pentru persoanele care deţin Bitcoin şi alte monede digitale.

Dacă legea votată în parlament va intra în vigoare, activele digitale, portofelele digitale şi cheile private vor fi definite și vor intra în terminologia oficială ucraineană.

Ucraina nu va adopta Bitcoinul ca mijloc oficial de plată, moneda nefiind pusă în aceeaşi categorie cu grivna, moneda naţională. Însă, până în 2022, țara își propune să deschidă piaţa criptomonedelor către businessuri şi investitori, potrivit Kiev Post.

Evoluția criptomonedelor pe piață

Moneda Bitcoin a scăzut cu 1,46% în ultimele 24 de ore, arată datele CoinDesk, ajungând în prezent la aproape 46.000 de dolari. Volumul tranzacţionat în acelaşi interval de timp este de 1,12 miliarde de dolari.

Cea de-a doua monedă digitală ca valoare, Ethereum, este pe plus cu 1%, iar Cardano şi Dodgecoin au crescut cu 4,2% şi, respectiv, 0,35%.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: