O nouă reacție în scandalul ambalajelor. AFM: Producătorii plătesc pentru că nu au îndeplinit obiectivele, nu pentru că îi amendăm

O nouă reacție în scandalul ambalajelor. AFM: Producătorii plătesc pentru că nu au îndeplinit obiectivele, nu pentru că îi amendăm

Operatorii economici care pun pe piața locală ambalaje achită taxe sub forma unor contribuții pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare sau reciclare, nefiind vorba de vreo amendă achitată la Fondul pentru Mediu, precizează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat citat de Agerpres.

„Operatorii economici care pun pe piața națională ambalaje nu plătesc sancțiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuții pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/reciclare. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declarații lunare pe propria răspundere ce se procesează în permanență”, scrie în răspunsul AFM.

„ Începând cu data de 25 ianuarie 2016 se procesează declarații aferente lunii decembrie 2015. Această activitate se va încheia în cursul lunii februarie, urmând ca datele aferente lunii decembrie 2015 să fie centralizate în luna martie. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declarații lunare pe propria răspundere, ce se procesează în permanență", menționează AFM.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce privește deșeurile, are de îndeplinit, conform prevederilor Directivei nr. 2004/12/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje ce modifică Directiva nr. 94/62/CE, o serie de obiective. Astfel, până în anul 2020 trebuie să reutilizeze și să recicleze minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri, cum ar fi: hârtie, metal, plastic, sticlă provenind din deșeuri menajere și, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din deșeurile menajere.

Ne puteți urmări și pe Google News