Evenimentul Zilei > Justitie > O nouă pată pentru justiția din România! Un judecător și 3,5 milioane de dolari în prim-plan
O nouă pată pentru justiția din România! Un judecător și 3,5 milioane de dolari în prim-plan

O nouă pată pentru justiția din România! Un judecător și 3,5 milioane de dolari în prim-plan

Statul român trebuie să achite două milioane de dolari în urma unui proces intentat de omul de afaceri Cristian Marius Niță, care a solicitat plata despăgubirilor după ce a fost arestat preventiv 324 de zile și a fost achitat definitiv după 17 ani de proces.

„Daniel Fănel Stancu de la Tribunalul Dolj a condamnat statul român la plata a 2 milioane de dolari daune morale și alte peste 1,5 milioane de dolari daune materiale către omul de afaceri Cristian Marius Niță.

Motivul despăgubirilor: Niță a fost arestat preventiv timp de 324 de zile, apoi achitat definitiv, după 17 ani de proces. Săptămâna începe exploziv, cu o sentință ce are mari șanse să devină o piatră de hotar în materie de despăgubiri acordate de o instanță românilor ținuți luni întregi în arest preventiv, apoi achitați definitiv.

Luni, 27 septembrie 2021, judecătorul Daniel Fănel Stancu de la Tribunalul Dolj a obligat statul român să-i plătească despăgubiri de peste 3,5 milioane de dolari omului de afaceri Cristian Marius Niță (pentru cele 324 de zile de arest preventiv în care a fost aruncat la începutul anilor 2000, pentru că în final, după mai mult de 17 ani de proces penal, să fie achitat și la fond, și la apel.

Caz istoric pentru justiția din România

Suma este compusă din daunele morale de 2 milioane de dolari și alți peste 1,5 milioane de dolari reprezentând daune materiale. Lumea Justiției v-a prezentat deja o serie de detalii ale acestui caz istoric, care a produs inclusiv Decizia nr. 136/2021, prin care Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional art. 539 din Codul de procedura penală, care punea bariere în calea despăgubirilor pentru arestatii achitați definitiv.

Vom continua seria de dezvăluiri legate de procesele lui Cristian Niță – deopotrivă cel penal și cele civile, pentru despăgubiri. Menționăm că apărătorul lui Cristian Niță a fost și este avocatul Cristian Zeiler″, se arată pe luju.ro.

„Admite în parte acțiunea. Obligă pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice să plătească reclamantului Niță Cristian Marius suma de 2.000.000 USD, la cursul BNR la dată plății efective, reprezentând daune morale și suma de 1.552.559 USD, la cursul BNR la dată plății efective, reprezentând daune materiale.

Obligă pârâtul, către reclamant, la plata sumei de 5.300 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică, azi, 27.09.2021”, se arată în minuta sentinței nr. 548/2021 din dosarul nr. 5090/63/2017.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: