O nouă mutație Covid-19,  descoperită în Finlanda. Nu e detectabilă de anumite teste PCR

centrul de vaccinare, vaccin, covid 19

Această variantă Covid-19 a fost identificată la un singur pacient, potrivit unui comunicat al unui laborator finlandez. O mutație care l-ar putea face foarte discret în fața testelor.

O nouă mutație Covid-19,  descoperită în Finlanda. Nu e detectabilă de anumite teste PCR.

Este o nouă variantă ale cărei mutații ar putea avea consecințe în depistarea bolnavilor. Un laborator finlandez a anunțat miercuri, 17 februarie, că a detectat la un singur pacient din sudul Finlandei o variantă de Covid-19 care ar putea fi nedetectabilă în anumite teste PCR. Potrivit laboratoarelor Vita, abordate de postul național de radio și televiziune finlandez Yle, iar în Franța de cotidianul local "L'Indépendant", această variantă ar avea asemănări cu variantele britanică, sud-africană și cu noua variantă B1525, detectate în zece țări, inclusiv în Franța.

Printre caracteristicile sale: mutația E484 a proteinei "spike", care se regăsește și în variantele sud-africană și braziliană, amplifică teama cu privire la o eficacitate redusă a vaccinurilor și cu privire la faptul că ar putea provoca şi reinfectarea pacienților, anticorpii dobândiți anterior riscând să fie mai puţin performanţi.

Ce se știe de mutația de coronavirus din Finlanda

Totuşi, tulpina finlandeză nu aparține genealogiei oricăreia dintre variantele cunoscute anterior, potrivit d-lui Petri Auvinen, director de cercetare responsabil pentru unitatea de secvențiere de la Institutul de Biotehnologie.

Această tulpină, numită provizoriu "Fin-796H", ar fi semnificativă deoarece, potrivit laboratorului, afectează gena N a virusului, care este una dintre țintele căutate în timpul testelor PCR.

De precizat că testul de diagnostic de RT-PCR pentru Transcriptaza inversă - Reacție în lanț a polimerazei, necesită în primul rând prelevarea unei probe respiratorii, nazo-faringiene. Din această probă se extrag apoi toți acizii nucleici prezenți. O mică secvență țintă de acizi nucleici (un fragment de ADN) va fi apoi copiată de multe ori, ceea ce va facilita detectarea acestuia. Atunci când se detectează această amplificare (printr-o sondă cuplată la un fluorofor), se spune că testul este pozitiv, explică laboratorul Pasteur.

Multe teste PCR, precum cele efectuate de Laboratoarele Vita, funcționează prin căutarea mai multor regiuni ale virusului, ceea ce le-a permis identificarea acestui pacient. Dar alte teste PCR vizează doar gena N a virusului.

Mutația de coronavirus, de nedetectat la unele teste PCR

Prin urmare, mutația sa ar putea să o facă nedetectabilă în aceste teste. Pentru microbiologul laboratorului Vita, Taru Meri, ar trebui să fim atenți acum la relevanța testelor PCR.

Întrebat de Yle, profesorul de virusologie la Universitatea din Turku, Ilkka Julkunen, solicită laboratoarelor să fie vigilente, pentru a garanta diagnosticele. Dar nu este îngrijorat, pentru moment, de această variantă unică, căreia nu i se cunoaşte deocamdată contagiozitatea și nici măcar impactul asupra imunității.

Potrivit experților de la Laboratoarele Vita din Helsinki, este posibil ca tulpina Fin-796H să nu fi apărut în Finlanda, având în vedere rata scăzută de infecție din țară. Prin urmare, este probabil ca alte cazuri să fie descoperite în zilele următoare.

Laboratoarele Vita asigură că își vor continua cercetările în colaborare cu Institutul de Biotehnologie al Universității din Helsinki.

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/rlambru