Evenimentul Zilei > Justitie > O nouă lovitură pentru Nelu Iordache. Instanța a calculat prejudiciul. Este vorba despre o sumă uriașă
O nouă lovitură pentru Nelu Iordache. Instanța a calculat prejudiciul. Este vorba despre o sumă uriașă

O nouă lovitură pentru Nelu Iordache. Instanța a calculat prejudiciul. Este vorba despre o sumă uriașă

Aflat în penitenciar, unde ispășește o condamnare de 11 ani și 9 luni, omul de afaceri Nelu Iordache primește o nouă lovitură. De această dată la buzunare. Instanța a calculat prejudiciul pe care acesta trebuie să îl plătească. Este vorba de aproape 9,5 milioane de lei. 

Termenul de judecat a fost fixat de magistrați pentru data de 26.01.2022 ora 11.

Omul de afaceri a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat de fraudă cu fonduri europene. Decizia este definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel București.

„În temeiul art.38, alin.1 şi alin.2 din noul Cod penal, raportat la art.39, alin.1, litera b din noul Cod penal, contopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr.523/9.XI.2018 a Tribunalului Giurgiu, din Dosarul nr.942/122/2017, rămasă definitivă prin Decizia penală nr.572/A/25.VI.2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, din Dosarul nr.942/122/2017 (2472/2019), pedepsele de 6 ani şi 9 luni închisoare, de 6 ani şi 6 luni închisoare, de 4 ani şi 6 luni închisoare şi de 2 ani închisoare, aplicate în această cauză, astfel că aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 9 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 5 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 11 ani şi 9 luni închisoare”, se arată în sentința pronunțată de judecătorii Curții de Apel.

Omul de afaceri a fost trimis în judecată pentru că a schimbat destinația sumei de 31 de milioane de lei din banii alocați companiei sale pentru lucrările la tronsonul de autostradă Arad-Nădlac. El a folosit acești bani pentru a cumpăra un avion pentru o altă companie pe care o deținea.

Nelu Iordache a fost pus sub acuzare de DNA, fiind acuzat că a schimbat destinația sumei de 31.519.960 lei. Banii reprezentau o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km). Finanțarea era asigurată din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Un proces care a durat aproape opt ani

DNA l-a trimis în judecată pe Nelu Iordache la Tribunalul București în aprilie 2013, după o anchetă care a durat la Parchet mai puțin de jumătate de an. Procesul a bifat 91 de termene, de-a lungul a patru ani, până la pronunțarea sentinței pe fond. Nelu Iordache a primit o condamnare la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare, însă motivarea deciziei s-a făcut abia după doi ani.

În cele din urmă, în septembrie 2021, Curtea de Apel București l-a condamnat pe omul de afaceri la 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad. Decizia este definitivă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.